divendres, 7 d’octubre del 2016

ELS BOUS AL PLAT

Si no hi havia prou polèmica, el Tribunal Constitucional n’ha afegit una mica més al emetre una sentència en contra de la llei catalana que prohibia les corrides de bous.
Abans d’entrar en matèria voldria fer un aclariment. L’altre dia algú va escriure del perquè li diuen toros si aquí els hi diem bous. Per a mi el terme correcte per a referir-nos a aquests animalons és toros o fins i tot braus, encara que popularment se’ls anomeni bous. Els bous (buey en castellà) és el mascle castrat. Així per exemple els mansos (cabestros en castellà), són bous. No obstant, si algun aficionat me diu que no és exactament així, tampoc entraré en discussions.
I és que al·lucino amb la sentència... Què voleu què us digui! Diu la sentència que la llei catalana envaeix competències de l’Estat... El que no entenc és perquè l’Estat permet que es maltracti a l’animal... Al redactar la Constitució algú hauria d’haver pensat en posar algun apartat on es parlés de la defensa de l’animal, que per cert, cada vegada formen més part de les nostres famílies. Bous, cavalls i d’altres animals amb qui els humans ens relacionem sovint, no els tenim a casa, però si que tenim el que diem mascotes: gossos, gats, tortugues, moixons i també altres mamífers i rèptils.
 Des del meu punt de vista defensar el maltractament dels bous al·ludint la festa nacional i les tradicions és una forma simplista de veure la realitat. Sovint he escoltat o llegit: el bou no pateix... I com ho sap el que ho diu? És que s’ha posat a la pell del bou?
Els animalistes ja han anunciat mobilitzacions i alguns juristes ja estan mirant com legislar per a que sigui impossible fer toros a Catalunya. No obstant, i tal com llegia ahir a un article publicat al Periódico escrit per un apoderat taurí, és molt difícil, per no dir que impossible, que es tornin a fer corrides de toros a Catalunya. Segons aquest crític, descartava que l’empresari Balañà (imagino que el mateix que és propietari dels cinemes del carrer Aribau (a tocar de la seu central de la Universitat de Barcelona), hi tornés a programar corrides, tot i la sentència del TC. 

Primera i principal perquè algunes places ja s’han reconvertit i tenen d’altres usos. Estic parlant de la de Tarragona, on s’hi fan tota mena d’espectacles, inclòs el campionat de castells i les Arenes de Barcelona, a la plaça d’Espanya que és un modern i atractiu centre comercial, mentre que la de Girona va na per terra i sembla que al seu lloc es va ubicar l’audiència provincial.  
No sé en quina situació sé troben altres places com la de Lloret de Mar, Olot o Figueres, per posar uns exemples, però per les seves dimensions, difícilment poden ser rendibles. Si s’hi tornessin a fer corrides, segurament els aficionats hi anirien, però a quin preu s’hauria de pagar l’entrada per a que l’empresari pogués tenir benefici. Tampoc crec que hi hagués cap televisió que volgués comprar els drets televisius.
Així que els aficionats s’hauran de conformar en veure’ls per TVE, després que l’ens estatal decidís tornar-les a posar a la seva graella, o sortir fora de Catalunya, com per exemple a Vinaròs on s’hi programen unes poques durant l’estiu, la majoria durant les festes.
Per a la majoria, els bous, al plat: estofadet, a la brasa o a la planxa... Respectant els gustos i creences dels vegans i d’altres que no contemplin el consum de carn als seus hàbits alimentaris.