divendres, 28 d’octubre del 2016

Idees per al nou país

SALVADOR BOIX
Músic i apoderat taurí

S'espera en breu una sentència del TC contrària a la decisió del Parlament de prohibir els toros de l'any 2010. El Govern català, l'Ajuntament de Barcelona, el sobiranisme, els ecologistes, l'Esquerra i els comuns diuen que faran mans i mànigues per impedir una hipotètica resurrecció legal de la carn de bou mort a la Monumental. Ja els aviso que no caldrà que s'hi esforcin tant com ho van fer del 1988 al 2010 amb l'inestimable suport -tan ben pagat- de l'artilleria mediàtica que els és pròpia a l'hora de fer neteja cultural. Ara ens podem estalviar recursos i els brindo fer atenció, en veu baixa i de franc, a un valor afegit que de la sentència se'n desprendrà, per si els hagués passat improbablement per alt.
Desobeir, aquesta paraula que s'esfuma tal com la pronuncien per por de prendre mal, ara la podran aplicar els citats a cost zero i amb alta rendabilitat: no crec que en Balañá, l'amo de la Monumental, tingui cap intenció de tornar a fer-hi toros. De cap manera voldria veure compromesos els imperials interessos de la casa al món de l'espectacle per campanyes patrocinades pel lobbysobiranoanimalista en comú. No seria la primera vegada i gat escaldat, ja se sap.
Ara és l'hora, doncs, de fer veure, com si fos veritat, que es planta cara de debò a aquest TC que es dedica a maltractar Catalunya. Es tracta com d'impedir la possibilitat de reviure tardes de glòria a la Monumental, ara que ja ni l'amo ni ningú gosaran ni intentar fer-hi toros al cap de dècades de liquidacionisme institucionalitzat. Per si de cas, l'Ajuntament ja ha anunciat que, arribat el cas, no donarà cap permís. I la consellera Neus Munté ha advertit: «De cap de les maneres volem un país on es matin o es facin patir els animals» ( diari Ara, 5 d'octubre). A la consellera li ha faltat dir que visca el senglar que destrossa el conreu i la paparra que martiritza el seu gos; i les puces i el mosquit tigre; ¡i fora toreros, ramaders, carnisseres, peixateres, pescadors, desparassitadores, embutidors d'ànecs i cuiners estrellats!
Déu nos en guard dels governants/es megaloidealòpates. S'han de sotmetre a un tractament que urgentment els acosti a la realitat del seu país i els allunyi, pel seu bé i sobretot pel nostre, d'aquest deliri descomunal. ¡Pobres de nosaltres!
Idees per al conseller Vila, reconegut i premiat aficionat a les corrides: amb els diners que li sobrin al Govern després de tapar els forats negres de TV-3 i de Montmeló, el seu departament podria comprar la Monumental -si abans no l'hi regala en Balañá- perquè fos la seu permanent d'un concurs mundial de sardanes, tal com el de castells que es fa a la plaça de toros de Tarragona. I, en cas de miracle i en desgreuge a l'afició taurina catalana per tants anys de persecució institucional, entre concurs i concurs, el departament hi podria organitzar corrides benèfiques, si finalment es declaren legals.
Guardo una foto de la meva mare ballant sardanes amb la colla La Poncellina en un concurs a la plaça de toros de Girona. Em sembla que d'aquí em ve aquesta desviació tan catalana: m'agraden tant els toros com les sardanes. I no sóc l'únic.