diumenge, 22 de setembre del 2013

CULTURA CASTELLERA




Les novetats sempre costen d’implantar. Introduir la cultura castellera a un territori on tradicionalment les aficions han estat els bous i la música, en principi, sembla que no sigui una tasca fàcil. La majoria del públic que assisteix a les demostracions castelleres desconeix quasi tot d’aquest món. Segurament no saben ni identificar el tipus de castell que s’està fent ni la dificultat que comporta la construcció. Però això no només passa entre el públic, sinó també amb els periodistes del territori que, fins ara, no havien cobert cap esdeveniment d’aquest tipus.
Insòlitament, les Terres de l’Ebre mai hi havia hagut una colla castellera fins que a l’Ametlla de Mar Jesús Ferrando va tenir la idea de crear-ne una. Van néixer els Xics Caleros, la primera colla castellera del territori.
Quasi paral·lelament, un grup de joves d’aquí que estaven fent castells a la colla Castellers de la Sagrada Família de Barcelona, van decidir fer-ne una que reunís gent de diverses poblacions del Delta. Al cap de pocs mesos va començar a caminar Xiqüelos i Xiqüeles del Delta que reuneix castellers de: Amposta, la Ràpita, Alcanar, Deltebre, l’Aldea, Vinaròs, la Sénia, la Galera, Ulldecona i Mas de Barberans.
Ara per ara, la principal diferència entre una colla i l’altra és que els Xics Caleros estan batejats i Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, no. El bateig és un tràmit perceptiu pel que han de passar totes les colles. Evidentment no hi ha ni capellà ni aigua beneïda, encara que, de vegades, d’aigua si que en corre... Tot depèn de l’època de l’any en la que es realitza el bateig.
A l’acte hi tenen que assistir dues colles que actuen de padrines i que tenen l’obligació d’assessorar a la recent batejada fins que la Coordinadora l’accepti formalment com a colla. Mentre ets una colla en formació.
 
GLOSSARI CASTELLER BÀSIC
Colla castellera: grup de persones que s’ajunten amb la finalitat de fer castells humans.
Casteller: persona que fa castells o membre actiu d’una colla castellera.
Cap de colla: responsable màxim de la colla. El de Xiqüelos i Xiqüeles del Delta és l’Albert Ferré.
Castell: construcció feta per un grup de persones i que pot constar de diverses alçades. Segons la nomenclatura castellera, el nom del castell ve donat pel nombre de membres que composen cada pis i l’alçada del mateix. Així, un quatre de sis (4d6) és una castell de 4 de base per 6 d’altura. Un 3d8, seria 3 de base per 8 d’altura.
Pilar: La construcció castellera més senzilla formada per una sola persona per pis. Segons l’altura serà un pilar de 4, de 5, de 6... (pd4, pd5, pd6...)
Pinya: Grup de persones que subjecten la base del castell.
Tronc: la part central i més important del castell.
Canalla: els infants que formen part de la colla.
Enxaneta: l’infant que corona els castell.
Acotxador/ra: l’infant sobre el qual es fica l’enxaneta.
Aleta: gest d’aixecar el braç que fa l’enxaneta quan corona el castell.  
Carregar: es diu quan un castell es corona.
Descarregar: es diu quan es completa el castell, es a dir, es corona i els seus membres baixen sense caure.
Llenya: quan el castell cau mentre es carrega.
Intent: quan el castell es desfà perquè no es té la seguretat de que es pugui fer.
Bateig: acte de posada de llarg de la colla; aquell dia s’estrena la camisa amb l’escut.
Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC): entitat que engloba a totes les colles castelleres catalanes, fins i tot les de la Catalunya Nord i les Illes Balears. Si fa o no fa, equival a una federació esportiva.
A part d’aquest glossari bàsic, la terminologia castellera és molt més àmplia: faixa, mocador, casc, segons, terços, quarts, dosos, folre, manilles, casal casteller, primeres mans, vents, crosses, escaletes, agulla, etc.