divendres, 13 de setembre del 2013

RESSACA DE LA DIADA. INTERPRETACIÓ INTERESSADA DE LA HISTÒRIA?

Al fons, Fernando i Isabel. 


Mentre una bona part de catalans estava desitjant que arribés l’hora de començament dels actes de la Via Catalana (cal recordar que a determinats punts, com per exemple Amposta, abans de les 17:14 hi van haver una sèrie d’actes lúdics), uns quants, aquells que diuen que a part de catalans també sé senten espanyols, criticaven la cadena humana que estava organitzant l’ANC, així com el govern de Catalunya i els partits que li donaven suport.
Una de les coses que més em va cridar l’atenció va ser la publicitat (per dir-ho d’alguna manera) que va inserir el PPC en alguns mitjans de comunicació. I dic alguns perquè jo el vaig poder llegir al Periódico, però no recordo haverlo vist al Punt/Avui, diari que arriba gratuïtament a la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta. Per tant, vull pensar que alguns mitjans ni pagant van voler publicar-ho.
Per a tots aquells que no van llegir l’anunci, us en faré cinc cèntims. Segons el PPC, el que se’ns explica de qui va ser Conseller en Cap de Barcelona Rafael Casanovas, no seria del tot exacte. Per tant, la història oficial estaria manipulada i explicada en els termes que més convindrien als interessos nacionalistes (catalans) Després es reproduïa un fragment del discurs que el propi –Casanovas va pronunciar aquella mateixa tarda de l’11 de setembre de 1714, poques hores abans de que Barcelona es rendís a les tropes borbòniques. Deia així (textualment) 
 
“Es fa saber a tots... que la deplorable infelicitat d’aquesta ciutat, en la qual avui resideix la llibertat de tot el Principat i de tota Espanya... però així i tot es confia, que tots com a veritables fills del a pàtria, amants de la llibertat, acudiran als llocs assenyalats, a fi de vessar gloriosament la seva sang i la seva vida pel seu Rei, pel seu honor, per la Pàtria i per la llibertat de tota Espanya”.
 
Després, deia el següent (també textual): 
 
Els populars citen la font del text, Francesc Castellví, reproduït per l’historiador Ferran Soldevila. Finalment, l’anunci, amb el color blau del PP, conclou: “Per una Diada de tots. Catalunya sí, España también”.
 
Estareu d’acord amb mi de  que qualsevol frase extreta d’un discurs o un text es pot treure perfectament de context, per tant, Rafael Casanova, tal vegada, va fer un discurs molt diferent a la interpretació que fan els populars.
Per tant, al llegir el tex reproduït, a mi se’m plantegen seriosos dubtes sobre la interpretació que hi fa l’Alicia Sánchez-Camacho y els seus companys de partit. A saber...
Quan parla de Rei, de qui està parlant? De Felip d’Anjou o Felip V o bé de l’Arxiduc Carles d’Àustria i que havia estat proclamat Rei a la pròpia Barcelona sota el nom de Carles IV?  
I quan parla d’Espanya, exactament a que es refereix? Per a mi és evident que el concepte d’Espanya al segle XVIII era bastant diferent a l’actual. Quan se’ns explicava que els Reis Catòlics Isabel de Castella i Fernando d’Aragó van unir els seus reines, aconseguint així la unitat d’Espanya, no és del tot cert, ja que tots dos reines tenien una autonomia molt més gran que la que té Catalunya ara mateix. De fet, cada regne mantenia els seus parlaments que promulgaven les seves pròpies lleis i l’única cosa en comú que tenien eren els reis.
I parlant d’Isabel i Fernando... Sabíeu que els gegants d’Amposta es diuen així? Penseu que tenen un 60 anys i, en aquella època, aquestes coses eren de gust de les autoritats competents, per tant és una cosa que no ens ha d’estranyar gens ni mica.
Ara bé, exhibir-los en un acte com la Via Catalana no sé si va ser del tot adequat. Vaig escoltar per algun lloc que moltes colles geganteres col·laborarien en els actes lúdics de la Diada. Però Amposta disposa d’una altra parella anomenats Sol i Lluna. Ja sabeu que es diu... Qui no en ve de raça, en fa poc o en fa massa...