dissabte, 14 de setembre del 2013

QUATRE DE QUATRE

Si estiguéssim parlant d’encerts o de vots favorables, la notícia seria del tot positiva, però si, en canvi, han estat 4 fracassos de 4 intents, imagineu-vos el fiasco. Això és el que li ha passat a Madrid en les quatre vegades que ha presentat candidatura per albergar uns Jocs Olímpics d’Estiu i, a sobre, les 3 darreres de forma consecutiva.
Diuen els analistes que n’entenen , que Madrid se’n va refiar massa i que anaven de guanyadors molt abans de que votessin els membres del COI. També diuen que Madrid tenia massa condicionants en contra seva, com ara la precarietat econòmica del país i el dopatge. Però jo també afegiria la generalitzada corrupció institucional i la voràgine dels banquers.
Si comparem aquest quarta vegada amb les precedents, ens en adonarem que, fina ara, Madrid sempre havia arribar a la final, mentre que aquest cop va ser eliminada a la primera votació.  Pérez de Rozas, periodista del diari el Periódico, deia en un article publicat dimarts dia 10, que a la candidatura de Madrid 2020 li va passar com li passa al Real Madrid des de fa un bon grapat d’anys: que sempre somien amb la décima i no acaba arribant mai.
Aquesta nova derrota significa un nou fracàs de les polítiques del PP. Durant el darrer govern socialista, el PP, responsabilitzava a Zapatero i la seva política exterior per les seves derrotes, però una vegada derrotats els socialistes i amb govern dels salvadors de la Pàtria, els culpables els han de buscar dintre de la seva pròpia casa. Alguns sectors del PP ja donen a Ana Botella com amortitzada; potser per que és la part més feble de tot l’organigrama, però, en tot cas, no és, ni molt menys, l’única responsable.  
Salvant les distàncies, la designació de seu olímpica es pot comparar amb els festival d’Eurovisió. Espanya fa 40 anys que no guanya i des de que Salomé ho va fer per segona i darrera vegada fins l’edició d’aquest anys, molt poques vegades ha optat a la victòria final. És més fàcil que quedi pels darrers llocs que no entre les primeres classificades. I és que a l’hora de votar, Espanya no compta amb els suports necessaris, a diferència d’altres països que aconsegueixen, gràcies a les seves estratègies, un gran nombre de complicitats.
És cert que Barcelona va organitzar el JJ.OO. de 1992, però en aquells moments la candidatura olímpica comptava amb el millor aval que es podia tenir: el barceloní Joan Antoni Samaranch, era president del COI gràcies a una estratègia perfectament preparada des de feia un bon grapat d’anys. Cal recordar que el govern espanyol va enviar a Samaranch d’ambaixador a Moscou, ciutat que tenia que albergar al Jocs de 1980. Això li va permetre al diplomàtic espanyol establir tota una sèrie de relacions amb d’altres mandataris olímpics que, al cap d’uns anys, el nomenarien president de l’organisme olímpic. D’aquí a aconseguir la majoria de suports per a la candidatura de Barcelona, només hi quedava un petit pas.
Tornant a la candidatura de Madrid 2020, hi ha qui diu amb certa sorna que mai podien guanyar. Només cal mirar el seu logotip: Madrid 20020. Fins arribar a aquell any, encara s’hi poden presentar unes quantes vegades més.

Què al no ser Madrid candidata per als JJ.OO de 2020 pot beneficiar la candidatura Barcelona-Pirineus 2022? Està per veure. Potser sí o potser al COE li agafa un atac d'espanyolisme i decideix no avalar-la. Temps al temps.