dimecres, 14 de setembre del 2016

Espanya es desentén de la nova UE

Rajoy s'exclou del debat obert després del 'brexit' amb l'excusa d'estar en funcions

El líder del PP no anirà a la cimera d'Atenes per fer 'lobby' amb els països del sud


PILAR SANTOS

Mariano Rajoy ha declinat participar divendres en la cimera dels països del sud de la Unió Europea que se celebra a Atenes. Rajoy no va estar a Berlín el 27 de juny amb Angela Merkel (Alemanya),François Hollande (França) i Matteo Renzi (Itàlia) després del xoc pel triomf del ‘brexit’, perquè no el van invitar. I el líder del PP no va anar el 22 d'agost a la reunió a bord del portaavions Garibaldi a la qual va assistir aquell mateix triumvirat, perquè tampoc l'hi havien convidat. Totes aquestes cites han tingut un denominador comú: ¿Com reformar la Unió Europea per recuperar el suport ciutadà?
Espanya està absent del principal debat que en aquests moments acapara l'atenció de la majoria dels executius europeus. La cancellera alemanya va viatjar a mitjans d'agost en a penes sis dies a cinc ciutats per veure's amb 15 mandataris i ni Espanya ni Rajoy van estar entre els seus plans. En opinió del PSOE i de Ciutadans, l'abandó del dirigent del PP en política exterior ha sigut una constant des que va arribar a la Moncloa però lamenten que s'hagi augmentat des que està en funcions. De fet, un portaveu de l'Executiu subratlla que aquesta situació d'interinitat és la que li impedeix poder participar en certes reunions perquè té “un marge de maniobra limitat”, “no està facultat per prendre decisions que impliquin noves orientacions polítiques” i perquè “la seva prioritat és formar Govern”.

LES DIFERENTS POSICIONS

Els principals partits de l'oposició consultats per aquest diari, no obstant, consideren que Rajoy hi hauria d'anar i pressionar per ser convidat a totes aquestes reunions en què s'està dibuixant la nova Unió. El PSOE, Podem i Ciutadans coincideixen a dir que el fet que l'Executiu estigui en funcions no és obstacle per disculpar una presència que impedeix que la veu dels espanyols s'escolti en aquest transcendental debat. França i Itàlia volen aprofundir en laintegració com a resposta al ‘brexit’ mentre que altres països (comPolònia i Hongria) aposten per reforçar els poders nacionals. Els països del sud confien a poder convèncer els del nord (ambAlemanya al capdavant) que s'ha d'acabar amb la política d'austeritat i és necessari fer un esforç més gran en inversió pública per impulsar el creixement i l'ocupació. ¿Espanya, amb una taxa d'atur del 19,8% i amb greus problemes de dèficit públic, on es col·loca en aquests assumptes? En aquests moments, no queda clar.
A la cimera d'Atenes de divendres (a la qual Rajoy envia el secretari d'Estat de la Unió Europea, Fernando Eguidazu), els països del sud intentaran coordinar-se per fer-se forts al Consell Europeu informal del dia 16 a Bratislava en què s'abordaran aquests temes. A aquesta cita a Eslovàquia, en la qual no participarà el Regne Unit, sí que hi anirà Rajoy i l'oposició en bloc li ha reclamat que comparegui al Congrés abans per pactar les línies generals de l'argumentari que portarà a la reunió.

EL RESCAT BANCARI

“La nostra veu ha d'estar present en aquestes negociacions, però aquesta veu no és la del PP ni la de Rajoy, ha de ser la del Parlament, consensuada entre totes les forces polítiques”, reclama Pablo Bustinduy, portaveu d'Exteriors de Podem, que subratlla la necessitat que “el debat sigui transparent”. “El Govern està en funcions però el Parlament, no”, destaca en aquesta mateixa líniaFernando Maura, de Ciutadans. En opinió d'aquest diputat, Rajoy no té “ambició per Europa” i per això els “altres líders” l'han relegat “a un paper secundari”. Maura considera que Espanya va deixar de tenir un paper rellevant a la Unió Europea “després del rescat bancari”. L'eurodiputat socialista Ramón Jáuregui admet que aquesta “devaluació” es va iniciar “amb la crisi”, que va esclatar en ple Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. “No som un país amb una opinió que tothom esperi. No ens esperen. Això és el més trist. I el greu és que aquesta situació té conseqüències en altres àmbits com en les negociacions amb Mercosur, Cuba i Colòmbia, per posar tres exemples”, explica.
I despres dels escassos contactes de Rajoy amb altres dirigents europeus i l'absència del ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, en la reunió preparatòria de Bratislava que va tenir lloc el 2 i 3 de setembre en aquesta ciutat (un portaveu recorda que va haver d'anar al Congrés a votar la investidura), el president del Consell Europeu, Donald Tusk, viatjarà dilluns a Madrid. Tusk va anunciar aquesta visita fa cinc setmanes. El dirigent europeu ha intentat visitar la majoria de les capitals per abordar, segons va apuntar un portaveu, tant la “gestió” com la “substància” de la trobada.