dijous, 15 de desembre del 2011

DESINCENTIVAR EL CONSUM



A la manifestació d’empleats públics d’ahir de Barcelona, el secretari general de la UGT de Catalunya, va acusar al govern de la Generalitat de “desincentivar el consum en” aquestes dates prenadalenques. Efectivament la pèrdua del poder adquisitiu dels empleats públics (funcionaris, interins, estatutaris i laborals) i, sobre tot la incertesa de com serà el futur proper, fa que aquests col·lectius, que fins ara sempre s’havien caracteritzat per gaudir d’estabilitat laboral i econòmica. 
En "resposta" a la manifestació d'ahir, el govern ha anunciat avui que la paga extraordinària de nadal es pagarà el 28 de desembre (santa innocentada), en lloc de fer-ho abans de les festes com s'havia fet sempre i no és segur que s'aboni el 100 (garanteixen un 80%) Això només crea més incertesa, però també rebuig, tant dels altres partits polítics, com dels sindicats com dels propis treballadors que són, a la fi, els més afectats.  
Aquesta situació sumada al context general de l’economia i la situació la boral de la resta de les treballadores i treballadors, fa que disminueixi  ostensiblement la despesa nadalenca en regals, menjar, roba, etc.
No fa gaires dies llegia al diari que aquest any s’han fet menys sopars d’empresa i sovint, sufragats pels propis treballadors quan abans, normalment, els pagaven les empreses.
Cal dir que això no és així en el cas dels empleats públics que, com a molt, feien un refrigeri a l’oficina pagat amb diners que el cap de l’oficina disposava en concepte de “despeses de representació” i que normalment no disposava. Als darrers anys l’aperitiu nadalenc es paga prèvia recol·lecta entre el personal de l’oficina.
Durant un parell d’anys, el sopar de Nadal amb els companys de l’administració el varem fer a un conegut restaurant dels Reguers on, el primer anys, coincidirem amb una empresa local.
Mentre nosaltres varem sopar al restaurant, ells ho van fer a una sala adjunta on després hi havia ball. Sembla ser que així ho venien fent des de feia molts i molts d’anys. La festa la pagava l’empresari. A l’any següent, l’empresa va acabar afectada per un ERO i es va suprimir el tradicional sopar. En el nostre cas, com en ho pagàvem nosaltres, hi tornarem anar.
Com a molt demanem que s’ajustin al pressupost disponible, però certament les circumstàncies, fins ara no ens han variat substancialment, encara que l’any 2010 ens van retallar per primer cop, aquest anys estem congelats i, amb tota seguretat (ja fa mesos que ens fem a la idea) ens tornaran a retallar.
Evidentment, davant d’aquesta perspectiva de futur, la majoria també mirem de no fer despeses excessives i contenir-nos de comprar determinades coses.
Així és com el govern vol incentivar el consum domèstic? Evidentment no anem pel camí adequat.
Davant d’aquest panorama, als empresaris només els quedaria una solució: abaixar els preus per incrementar les vendes. 

(L'acudit el publica avui el Preiódico i és del mestre Ferreres)