dijous, 22 de desembre del 2011

LES TAXES QUE VENEN I LES QUE JA EXISTIEN




Ahir el conseller d’Economia Mas Colell va anunciar una nova taxa per l’expedició de receptes sanitàries d’1 euro i les hoteleres que poden arribar als 3 euros para un hotel de 5 estrelles. Una de els millors reaccions a la mesura la vaig escoltar, crec que de la boca d’Albert Riera de Ciutadans: “Què li haurem de dir al metge que no ens recepti...”. Certament, el facultatiu és qui té la potestat de receptar i si ho fa és perquè creu que ha de fer-ho. També els hotelers han posat el crit al cel. 
Però Joan Herrera encara ha estat millor al referir-se a l'euro que gravarà les receptes sanitàries: "És tan equitatiu que, com més malalt et poses, més pagues".
Però, segurament, una de les taxes que ha pogut passar més desapercebuda, és la taxa que s’ha creat per als “judicis monitoris”. Les taxes judicials van ser creades per llei l’any 2002, però aquesta mena de judicis no en tenien.
Potser per alguns estic parlat en “xinès”, per tant, millor posar-vos un exemple de judici monitori. Quan una comunitat de propietaris demanda al propietari d’un del pisos per impagament, estaríem davant d’un judici monitori.
Com podeu suposar durant els darrers temps aquest fet ha estat força habitual a les C.P., ja que la situació econòmica ha fet que sempre hi hagi algú que no està al dia amb les seves quotes obligatòries.
Al començament del problema sol·licitaves la mediació de la policia local (al menys així es feia a Amposta) Llavor la policia de proximitat visitava al morós per a informar-lo de l’obligació que tenia de pagar la quota de la comunitat. Però és que de vegades ni pagava la de la comunitat ni la hipoteca, ni el préstec del cotxe, simplement perquè la seva primera prioritat era menjar i no els hi quedaven dines pera a res més.
Els resultats que obtenia el jutjat eren més bé nuls. La comunitat on visc varem demanda a un dels propietaris que no sé si era insolvent, però de pocavergonya n’era un bon tros.
Resulta que el jutjat ens va notificar que no el podia trobar, mentre ell s’obria un bar a Amposta. Increïble...      
 A partir d’ara les taxes per judici monitori seran de 90 euros, la qual cosa privarà a moltes comunitats de prendre unes accions que, tal vegada, no els hi reportin cap resultat positiu.