dijous, 9 de maig del 2013

EM VULL PLANTAR! (Però no puc)


Titular aparegut diumenge passat al Periódico de Catalunya: Els espanyols van treballar per a l’Estat fins el 27 d’abril.
Per consegüent, només porto uns dies treballant per a mi... Sabeu que us dic? Què em planto! Què a partir d’ara, tots els anys, no penso treballar durant els primers 4 mesos de l’any!
No estic disposat a treballar per a l’Estat mentre hi hagi defraudadors i lladres de guant blanc. Aquí sembla ser que sempre paguem els mateixos: els pocs que treballem i, a sobre, estem assalariats. Els empresaris (i ho sento per tu si et sents al·ludit) solen declarar el que mínim que poden; de vegades passen anys sense obtenir beneficis. Recordo un cas en concret on el comptable li va preguntar a l’empresari sobre quan tenia previst ampliar el magatzem. La pregunta va descol·locar l’empresari (que és amic meu) i, evidentment, no va entendre el significat. Resulta ser que cada anys, per a que els pèrdues no fossin tan quantioses, havia de posar-li més i més existències de mercaderies i, per tant, el magatzem (encara que fos de forma fictícia) aviat es quedaria petit.
Exemples com aquest n’hi deuen d’haver molts. De fet, des de fa poc, l’agència que tramita les beques universitàries, ja requereix a algunes famílies per a que justifiquin com poden viure amb el que guanyen i a sobre tenir un fill (o més) estudiant a la universitat.
Tot i treballar 4 mesos per a l’Estat i quatre més per part de la meva dona, els nostres fills han hagut d’estudiar (el menut encara ho està fent) sense cap tipus d’ajut públic. El nostre sou tampoc és que sigui tant elevat: jo sóc un C2 i la meva dona una C1 de l’administració de l’Estat. Però tots dos hem de costejar-nos les despeses de desplaçament ja que la nostra feina no es troba a la mateixa localitat de residència. Però aquesta circumstància no es té en compte a l’hora de valorar els nostres ingressos. En canvi, els empresaris (sí, hi torno) es poden deduir el vehicle (sempre que es justifiqui que sigui exclusivament per al negoci) i les despeses de transport (carburant, reparacions, assegurança, etc.)  
Si bé sóc un privilegiat perquè tinc feina (i per tant, no m’hauria de queixar), el cert és que em considero discriminat respecte a alguns col·lectius que tampoc és que tots siguin empresaris.
Però em queixo per la part que em toca. Ningú em podrà treure aquest dret!
I evidentment, a pesar del que dic al principi, hauré de seguir treballant els mesos de gener, febrer, març i abril de cada any fins que em jubili. Quin remei em queda!