dijous, 16 de maig del 2013

MESURES TRIBUTÀRIES



Encara que de vegades pugui sembla un expert, el cert és que, sovint, no tinc ni idea del que estic dient...
Però els 27 anys que porto treballant al mateix lloc, pot ser sí que em donen l’experiència necessària per a poder opinar sobre alguns temes que visc diàriament, es a dir, els impostos i qüestions relacionades.
Sembla ser que una de les mesures imminents que pensa aprovar el govern de Rajoy és en referència al pagament de l’IVA per part dels empresaris i professionals. La proposta és que no s’hagi de liquidar l’IVA fins haver-lo cobrat. Recordo que durant la campanya electoral de els generals de 2011, ja era una reivindicació dels populars. L’agrupació local d’Amposta va distribuir uns pasquins on es proposava que s’adoptés la mesura. Llavors ja vaig dir que hi havia hagut molt de temps per a poder adoptar-la, fins i tot, un període de 8 anys de govern del PP. No obstant em mostrava reticent a la seva aplicació.
Conec perfectament la situació que provoquen alguns morosos. La manca de pagament (al menys puntual) de les seves factures, provoca que s’hagi de liquidar l’import a l’erari públic sense haver-lo cobrat, la qual cosa pot causar desajustaments de tresoreria (he vist que bé que m’ha quedat?) Per cert, una gran part de la morositat ve provocada pel propi govern. Si la resta d’administracions no paguen puntualment és perquè les transferències econòmiques no arriben puntualment i els imports són inferiors als demandats.
De poder ajornar el pagament, ens trobaríem davant d’una situació pràcticament incontrolable. Des del meu punt de vista, els empresaris i professionals encara tindran més marge de maniobra per a poder, sinó defraudar, al menys de minorar els seves liquidacions i pagar-ho sense recàrrecs ni interessos de demora quan els vingui de gust.
Perquè per a poder aplicar una mesura així, seria necessari un major control per part de l’administració, amb constants comprovacions, perquè, qui ens assegura que només es deixaran de liquidar les factures no cobrades? Si es tenen problemes de tresoreria, si ara ja se’n deixaven de liquidar, sospito que amb l’entrada en vigor de la nova normativa, encara se’n quedarien més al calaix de pendents.  
Fa molts d’anys que, per part dels sectors directament relacionats amb el sector tributari que es ve reclamant un major control de l’administració per evitar el frau fiscal i perseguir l’economia submergida. En això el nostre país sí que és capdavanter! Però per a que això sigui possible, des de l’Estat s’han de destinar molts més recursos. A l’hora d’aplicar les mesures d’ajustament de l’administració (retallades) no s’ha tingut per a res en compte el tipus d’administració. Sempre des del meu punt de vista, no té la mateixa importància l’administració tributària o la Tresoreria General de la Seguretat Social (per posar dos exemples) que el Ministeri de Cultura o el de Defensa, per no parlar de diputacions, consells comarcals, ajuntaments, etc.
De la bona gestió d’administracions com la tributària depèn, en bona part, la bona salut financera d’un país. Però com ja he dit més amunt, per a que això sigui possible s’ha de dedicar molt més personal per a la persecució dels defraudadors.
A continuació reproduiré textualment una nota difosa pel sindicat UGT:  
Respecte al nombre d’empleats públics dedicats a la lluita contra el frau i administració fiscal (27.613 a finals de 2011), la nostra administració també es troba a la cua d’Europa, per exemple l’agencia tributaria francesa quadruplica a l’espanyola, i a Espanya no es cobreixen les places que queden vacants degut a les jubilacions dels empleats públics de l’AEAT, lo que queda palès si tenim en compte que a l’any 2011, mitjançant l’oferta pública d’ocupació, es van convocar de torn lliure 15 places per al grup A1, 30 places per al grup A2 i 15 places per al grup C1, es a dir, un total de 60 places de nou ingrés, quan en aquest mateix any s’ha produït la baixa dels seus llocs de treball (per jubilació, defunció, etc.) de uns 540 empleats de l’AEAT.  

PROPORCIÓ D’EMPLEATS PÚBLICS DESTINATS A LA LLUITA CONTRA EL FRAU A EUROPA

França 1 per cada 503 habitants.
Holanda 1 per cada 525 habitants.
Regne Unit 1 per cada 694 habitants.
Alemanya 1 per cada 732 habitants
Espanya 1 per cada 1.687 habitants.

I després ens ha d’estranya que hi hagi casos de corrupció com el de la trama Gürtel que va finançar il·legalment el PP?