Fa
dècades, quan no tothom podia tenir accés a la universitat, l’ocupació d’empresari s’heretava.
Normalment passava de pares a fills i, sovint, quan els fills es feien càrrec
l’empresa feien bons als pares...
Entre
octubre de 1977 i octubre de 1978 vaig treballar a la bòvila de Carlos Lores, a la Carretera d’Ulldecona,
al costat del riu Cervol. Carlos era una bona persona, però amb una vida
personal molt desendreçada i un desastre com a empresari. La fàbrica sé l’havia posat el seu pare que va ser
alcalde de Benicarló.
Posteriorment,
entre novembre de 1979 i agost de 1984 vaig treballar a la fàbrica de motllures
de Juan Chaler, conegut a Vinaròs com el Peno. El Peno va començar tenint un petit
taller de fusteria que poc a poc va anar creixent fins a convertir-se en una
fàbrica. El negoci sé li escapava de les mans i va ser llavors quan va tenir la
necessitat de fitxar algú que se’n fes càrrec. Diuen les males llengües que es va jugar
el futur director en un partit de tennis amb Rafel Serret, el propietari de Hermanos Serret on estava treballant com
administratiu.
Durant
anys, la fàbrica del Peno semblava que anava vent en popa i el nombre de treballadors anava creixent com, suposadament,
creixien els ingressos del seu propietari que, tot sigui dit, es desentenia
totalment del que estava passant a la seva fàbrica. Fins que un dia va ocórrer
un fet del mai m’he acabat de creure la versió oficial i, per tant, em vaig fer la
meva pròpia pel·lícula...
El
succés van passar per les festes patronals de Vinaròs. Aquell dia, en retornar
a la feina després d’una setmana de vacances, me’n vaig adonar de que,
inusualment, el director trigava més del que era normal. Quan arribava, la
primera cosa que feia després d’encendre el llum del seu despatx era treure el
cap per una finestra d’on es dominava una gran part de la fàbrica. Però per a
la meva sorpresa, el llum del seu despatx continuava apagada. Finalment els
companys no van poder callar per més temps i m’ho van explicar: l’havien fet
fora perquè suposadament s’havia facturat a Hermanos Serret més gènere del que s’havia
subministrat. A partir d’aquí, la vida del Peno va canviar radicalment, ja que
de controlar el 50% de la fàbrica (l’altre 50% estava en mans de la seva dona,
de la que s’havia separat), va passar a tenir un 15%, un altre 15% va seguir en
mans de la seva ex,
mentre que Hermanos Serret es va convertir en el soci majoritari amb un 70%.
Als
pocs mesos de pactar la meva sortida (era delegat sindical), Juan Chaler Chaler SA va acabar tancant com també ho
havia fet amb anterioritat Cerámicas Lores, SL.
Els
anys van anar passant i cada vegada més els nos empresaris tenien estudis
d’Economia, Empresarials o Dret, però al fons, les formes han continuat sense gaires
canvis.
En la
actualitat sé sol posar com a model d’empresaris a a persones com Juan Roig, el propietari de la cadena de
supermercats Mercadona.
Cada vegada obre més centres per tota Espanya i guanya més diners. Però només
els seus treballadors saben com s’ho fa. L’altre dia m’ho deia un treballador
d’uns dels centres que té la cadena comercial a Tortosa:
-Què
ens ho preguntin a nosaltres...
A mi
no em va caler fer-ho, ja que tinc constància de l’explotació laboral que
pateixen.
Un cas
paregut és el d’un empresari tortosí recentment condecorat per la Generalitat
de Catalunya. També hi tinc constància de que, als seus empleats, els hi feia
contractes de mitja jornada quan els tenia 8 hores treballant a la tenda.
El
recordat D. Ramón Cinca Piqué, director de l’Acadèmia Cots de Tortosa ens va dir en més d’una
ocasió:
-Un
empresari és una persona que sap guanyar diners i un bon empresari és aquella
persona que encara en sap guanyar més...
Però
desgraciadament, i massa sovint, els beneficis empresarials són la conseqüència
de precaritzar el treball dels seus empleats, la solució més fàcil i menys
imaginativa de totes les que podria adoptar i que els acabarien convertint, ara
sí, en empresaris modèlics.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada