dimecres, 19 d’agost del 2015

Un president de dretes per una Catalunya d'esquerres

SISCU BAIGES
Periodista

Després de la decisió d’ERC de cedir a Artur Mas la presidència de la Generalitat cas que la candidatura conjunta d’aquest partit amb CDC obtingui una majoria suficient en les properes eleccions, tot faria pensar que Catalunya continuarà tenint un president de pensament conservador. Un president de dretes, en terminologia que alguns discuteixen.

El darrer informe del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat, titulat 'Valors socials i polítics a Catalunya, 2015', sintetitza aquesta contradicció. Està basat en 1.050 enquestes, realitzades entre els passats dies 2 i 16 de juny. La pregunta 19 de l’estudi era: “Creu vostè que si Catalunya es convertís en un país independent ho tindria més fàcil o més difícil per fer front a la crisi econòmica?”. La resposta majoritària va ser la del 43,1% que considera que la independència faria més fàcil la lluita contra la crisi econòmica, tot i que un gens menyspreable 35% tem que aquest combat seria encara més difícil. Un 8,4% pensa que no seria ni més fàcil ni més difícil, mentre un elevat 13,4% es va reservar l’opinió.
La llista Junts pel Sí presenta les properes eleccions com un plebiscit sobre la independència. Si es té en compte, que la majoria dels catalans –encara que ajustada- creu que la independència facilitarà la lluita contra la crisi, és evident que aquesta dada juga en favor de la candidatura que pretén que Artur Mas continuï com a president.
Al mateix temps, però, la pregunta 23 demanava “Quan es parla de política normalment s’utilitzen les expressions esquerra i dreta. Vostè com es defineix? D’extrema esquerra? D’esquerra? De centre-esquerra? De centre? De centre-dreta? De dreta? O d’extrema dreta?”. La resposta va ser aclaparadora. El 41% dels catalans es consideren d’esquerra. La següent opció triada és la de centre-esquerra (16,2%), seguida pel centre (13,3%). Al centre-dreta només es situa un 6% dels enquestats i a la dreta, un 2,8 per cent.
Se suposa que a Artur Mas caldria ubicar-lo a la dreta en aquest espectre ideològic. O al centre-dreta. O al centre, a tot estirar. Sumant totes aquestes opcions, resulta que comptaria amb les simpaties de, com a molt, el 22,1%. Molt lluny del 41% dels catalans d’esquerres que preferirien un altre president.
Si les xifres del CEO no ens enganyen, la majoria dels catalans hauran de conformar-se amb un president conservador perquè hi ha per enmig el debat sobre la independència de Catalunya.
Si jo fos català i d’esquerres maldaria perquè aquest debat es resolgués, en un sentit o en l’altre, com més aviat millor.
Potser és per aquesta pressa que Oriol Junqueras s’ha camuflat a la candidatura d’Artur Mas.
Tanmateix, un dels candidats de Junts pel Sí, Lluís Llach, ja explica a la seva cançó ‘Ítaca’ que el viatge serà llarg: "Tingues sempre al cor la idea d’Ítaca. Has d’arribar-hi, és el teu destí, però no forcis gens la travessia. És preferible que duri molts anys, que siguis vell quan fondegis l’illa".
No fos cas que hi arribessis massa aviat i els d’esquerres et prenguessin la presidència d’Ítaca.