divendres, 14 d’agost del 2015

DIARI DE L’AGOST. DIVENDRES 14

21 anys d’absència

Anit a Ampota va passar un fet que més que extraordinari va ser la restauració d’un greuge. Encara recordo el primer cop que el grup va actuar a Amposta. Ho va fer a la plaça de l’ajuntament quan encara portava el nom de plaça d’Espanya (de fet no fa tants d’anys que el van canviar per plaça de la Vila, el nom oficial d’abans de la guerra) Mon fill Albert tenia 3 anys i va veure el concert al braça de mons pares. A l’acabar, ma mare li va dir:

-Veus Albert, aquell home és cec i l’altre mut...

Res era el que semblava. Ni un era cec, ni l’altre era mut ni el tercer tan desmanegat com semblava. Estic parlant, evidentment, de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Aquesta 21 anys d’absència es deuen única i exclusivament a una cosa: el compromís el grup amb el moviment antitransvasament. Com sabeu, l’ajuntament d’Amposta, amb Roig al capdavant, va ser l’ajuntament més gran del territori en donar suport al transvasament de l’Ebre. De fet, va ser molt bel·ligerant amb el moviment. Aquest fet estava anit ben present en la majoria de les 2.500 persones (diuen) que van poder seguir el concert en directe. Per cert, entre el públic no vaig veure (i semblava que no estaven) cap dels 7 regidors de CiU que ara conformen el grup municipal de l’ajuntament ampostí. Evidentment tampoc els dos exalcaldes convergents.
Certament en aquests 21 anys el grup ha sofert diversos canvis fins arribar a la formació actual. Encara recordo quan el bateria del grup, el senyor Bertomeu (el corredor de finques), era l’amic Xavi Bertomeu (casualment coincidia el cognom) un dels millors bateries que hi ha hagut mai al nostre territori i que potser algú el recordarà tocant amb l’orquestra Europa.
Nomes començar l’espectacle ja em vaig posar de pell de gallina. El primer tema va ser Terres de l’Ebre D.O., que jo considero l’autèntic himne del nostre estimat territori i que fins i tot parla de la unió que existeix amb els territoris germans del Maestrat i el Matarranya que, com sabeu els meus seguidors, és una idea que sempre he defensat.
Després d’aquesta va venir un ampli repertori de les velles cançons (moltes jotes) i també de no tan velles.
Em va agradar molt l’homenatge que es va fer als cantadors d’abans i d’ara, com per exemple el rapitenc Perot, un apel·latiu que també portava mon iaio matern precisament per versar cançons. Aquest malnom va passar després a sas filles i més tard als nets, entre els que m’incloc. També a un dels pocs cantadors en actiu com és Joseret, a qui també conec.  
   
El final de festa va ser extraordinari. Primer va actuar Guardet lo Cantador amb la seva rondalla que, per una vegada va ser excepcional, ja que la composaven als menys 10 músics de la Lira. Guardet, a l’acabar la seva actuació va demanar als Quicos interpretar plegats lo carrilet de la Cava amb la col·laboració i la complicitat dels espectadors.
Només un però. Una de les cançons de Guardet va fer referència a la cultura dels bous... Sobrava ja que segur, molts dels assistents, sinó antitaurins, tampoc són defensors de cap de les modalitats dels bous que es fan avui en dia.

Un llençol recuperat

De camí a l’aparcament de les antigues piscines, que era on es feia l’acte, varem passar pel carrer Sant Isidre, del que se’n va engalanar un tram.
La costum d’engalanar carrers va perdurar molts d’anys a Amposta, però que poc a poc es va anar perdent per manca de suport dels governants locals.
A part d’embellir la població, enfortia les relacions veïnals, un fet que, segurament, els convergents no podien acabar de controlar i van ordir una fórmula pe a que poc a poc la ciutadania es desencantés, per a finalment abandonar la pràctica.




Demà encara serà un dia molt més dur que el d’avui i, segurament no haurà diari. No obstant, com tinc preparats alguns túnels del temps, en penjaré un: els jocs d’estratègia. No us avanço més.