dissabte, 15 d’agost del 2015

TVE i TV-3: una trista etapa

FERRAN MONEGAL

Avui aquesta columna acaba temporada. Arribats a aquest punt, fem un breu balanç, unes poques pinzellades, del més rellevant o meditable que ens han ofert les cadenes en aquesta etapa. La ficció, les telesèries, o el que anomenen alegrement entreteniment, han sigut sens dubte el millor, el més honest i el més allunyat de les habituals trampes que ens van col·locant. Títols com El tiempo entre costuras i Allí abajo (Antena 3 TV), El príncipe (Tele 5), Cites (TV-3) i, fins i tot, Cuéntame (TVE-1), malgrat els seus alts i baixos, han sigut fantàstics oasis. També ha sigut la gran temporada en què La Sexta s'ha refermat com a alternativa informativa, des d'Al rojo vivofins a SalvadosEl objetivo i La Sexta noche, passant per Más vale tarde i la via sarcàstica d'El intermedio. Han aconseguit uns registres d'audiència espectaculars.
La proliferació de programes de debat polític en tot el telehipòdromestatal ha sigut interessant. Els espectadors hem pogut advertir que la figura de l'opinador per compte aliè cada vegada és més habitual. Teledirigits per influents grups de pressió, hi ha verdaderes baralles per aconseguir una cadira als platós. I les cadenes els reben de bon grat, perquè els surt baratíssim: els remuneren amb quatre quartos, donat que ja vénen pagats pel corresponent lobby, grup o partit. ¡Ahh! Queden pocs opinadors/tertulians aliens a aquestes trinxeres d'adoctrinament i apostolat.
Però potser el més rellevant d'aquesta temporada que avui s'acaba ha sigut la constatació del descrèdit que les televisions públiques TVE i TV-3 s'han guanyat tan a pols. Sense cap escrúpol i sense vergonya, s'han instal·lat en una manipulació constant. La barra amb què actuen els directius d'aquestes cadenes públiques és fins i tot insultant. Fa poc assenyalàvem aquí l'actuació del president de RTVE, quan es va posar a llançar públicament visques al Govern i al PP. ¡Ahh! No és precupant que sigui d'un partit. El que resulta intolerable és que transformi el seu càrrec en un instrument del PP i que faci de TVE una mena de Manolo el del bombo del partit governant. Al director de TV-3, l'altre dia, en la comissió de control, li van recriminar que als TN mimetitzessin la nomenclatura que usa en els seus eslògans l'anomenada llista de Mas. Es va quedar tan ample. És clar, sap que el mantenen allà perquè TV-3 funcioni com un gran aparell de propaganda. ¡Ahh! Em temo que a partir del setembre totes aquestes trampes aniran a més.