dimecres, 22 d’abril del 2009

SERVEIX D'ALGUNA COSA FER PEDAGOGIA?


Deixeu-me que ho qüestioni... Evidentment em refereixo a explicar a la gent el sentit de les coses, el perquè. En cap moment qüestionaré que la professió com a tal.
Ho dic per una simple cosa. O per dues. Aquestes darreres setmanes han sortit notícies que, si més no, m’han fet posar els pèls de punta. Em refereixo a que l’ACA (l’Agència Catalana de l’Aigua), la primera “autoritat” en temes hídrics de Catalunya, després d’un any de proposar fer la interconnexió de xarxes entre els sistemes CAT (Consorci d’Aigües de Tarragona) i ATLL (Aigües del Ter Llobregat), encara o ha descartat fer-la. I això que pel mig hi va haver una gran manifestació a Amposta (d’aquí no res farà un any) Que les pluges de l’estiu, tardor i hivern i, fins i tot del que va de primavera han fet omplir els pantans a vessar i quan es desglacin els Pirineus, s’hauran d’obrir les comportes perquè no podran seguir acumulant aigua... Perquè les dessaladores que s’estaven construint ja deuen d’haver entrat en funcionament o quasi... etc., etc.
L’altre dia vaig llegir un lema: “Una nova política de l’aigua per a una nova cultura de l’aigua”... Què? Com? De quina manera? Com acudit és molt dolent! Hi ha un altre lema, ara no sabria dir de qui que deia: “Fets, no paraules” I el que està fent la Generalitat en política d’aigua és precisament a l’inrevés: paraules i més paraules, però buides de contingut.
L’altra notícia és la que diu què, davant del canvi climàtic, per a preservar el delta de l’Ebre es tindran que construir dics i murs de contenció... Si no recordo malament i en aquest cas no és així, a una de les primeres coses que ens vam oposar els anti-transvasistes, va ser precisament a posar “ciment” al delta. Aquesta solució ja la donava Joel Bonet el segle passat.
I arribar a aquest punt, un es planteja: van servir per a res les manifestacions?... Anar a Saragossa, Barcelona (3 vegades), Madrid (2 vegades), Brussel•les (2 vegades), Palma de Mallorca, València i tota la resta de pobles de les Terres de l’Ebre on hi van haver manifestacions demanant una nova política de l’aigua? Va servir d’alguna cosa fer pedagogia als polítics? Deixeu-me que ho dubti!
Vistos els resultats penso que no va servir de res. Potser sí, de moment es va parar el transvasament, es va canviar (amb l’ajuda de l’11-M) un govern transvasista a Madrid i també a Barcelona... Però és que penso que els governs que ara hi ha també ho són de transvasistes! “A los hechos me remito”, que diria un castellà...
I a sobre els pous de Vinallop (per cert, no vaig anar a la concentració perquè estava veient a les noies del handbol Amposta en la fase d’ascens a divisió d’honor) Però tant de bo s’aturin! El motiu només és garantir l’aigua del CAT per si hi ha una contaminació al riu i, segurament, les obres de neteja del pantà de Flix s’endarreriran fins que no s’acabi fent tota la infrastructura dels pous!
Però és que a Campredó, de pou d’on treu aigua el CAT ja n’hi ha al menys un i, curiosament, mai s’ha dit res. O sigui, que l’aigua que es subministra principalment a Tarragona i el Camp, en bona part, és aigua del subsòl (de l’aquifer de l’Ebre) D’aquesta manera els costos de potabilització són inferiors i es garanteix una aigua de millor qualitat.
Llegia al Punt que els alcaldes del delta es volen posar en “peu de guerra” per demanar una solució al canvi climàtic. Penso que ja tocava!