divendres, 3 d’abril del 2009
ELS "CEMENTIRIS" DE LES CAMPOSINES
Avui he pogut llegir al setmanari la Veu de l’Ebre que s’han dipositat els primers ossos a l’ossera del “Memorial” de les Camposines. JA ERA HORA!! Aquest monument necrològic pensat per acollir els ossos dels combatents des dos bàndols en l’anomenada batalla de l’Ebre de la Guerra Civil Espanyola, va ser inaugurat pel president del Parlament català Ernest Benach l’any 2005, el mateix any en que el Ministre de Defensa espanyol va visitar la quota 705 de la Serra de Pàndols (25 de juliol)
Amb la meva dona i els amics d’Ulldecona hi vàrem estar el mes de setembre. Prèviament havíem demanat poder visitar els espais al Centre d’interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre en la sortida organitzada des d’allí pel COMEBE. Després de visitar el “poble vell” de Corbera, la segona etapa va ser el Memorial de les Camposines, al costat de l’ermita de Sant Miquel, ja al terme de la Fatarella. He re reconèixer que en aquell moment ens va decebre bastant. Una ossera que no contingués cap resta humana, pareixia una despesa inútil! Però a més a més em vaig indignar quan vaig veure que les biografies que hi apareixent de 10 combatents (5 per cada bàndol), les del costat nacional, estaven totes ratllades. El cartells eren litografiats sobre metall i és fàcil, amb qualsevol objecte, fer-hi gargots per sobre. No defensaré els combatents del costat franquista, no ho he fet mai! Però allò era un atac al patrimoni. Un patrimoni nou, acabat d’inaugurar, i ja uns brètols havien deixat la seva empremta. No sé si a hores d’ara s’han restaurat o no, però si s’ha fet, ho ha estat en diners públics que, de ben segur, també han pagat els seus pares!
Després, quan em vaig assabentar que aquelles serres estaven plenes de restes humanes abandonades i fins i tot, “maltractades”, encara em vaig indignar més. No es podien haver dipositat de primera hora a l’ossera? Quan de temps fa que la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i més gent anònima van denunciar-ho?
Vaig saber després (dos amics de Corbera, Clúa i Gamero, m’ho van dir) que la gent de Corbera coneixia amb tota exactitud on es podien trobar esquelets de soldats morts i abandonats feia prop de setanta anys. Però la gent del poble preferia deixar-los allí. Tal com deien ells, “si han estat tot aquest temps, que segueixen reposat en pau; allí no fan cap mal!”.
Però al pas del temps les empreses que havien d’instal•lar els “molinets”, van entrar per aquell territori “com un elefant per una terrisseria”. Feia falta posar-hi una mica d’ordre!
A les Camposines, també, es diu que hi volen posar un cementiri nuclear. Fins i tot hi surten defensors com Xavier Sabaté, el delegat del govern al Camp de Tarragona (i es conseller de governació) En ser-li replicades les manifestacions, va fer com fan la majoria de polítics, les va matisar i va dir després “Què sempre que es desmantellessin les centrals nuclears”.
Els cementiris (tan els humans com els nuclears) són sinònims de mort. La Terra Alta ja n’ha viscut prou de mort per a seguir albergant-ne encara més i no per a unes quantes dècades, sinó per milers d’anys!
Així que, amb les restes dels “nostres morts” i les dels qui van ser enemics de la República, ja en tenen prou. NO AL CEMENTIRI NUCLEAR!!
(Vull dedicar l’escrit d’avui a Imma Merino, periodista el Punt. I com diu ella: Salut i llibertat!)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada