dissabte, 4 d’abril del 2009

NORMALITAT DEMOCRÀTICA


Finalment, ahir es va escenificar al Parlament basc l’acord entre el PSE i el PP que donarà a Patxi López la presidència del govern d’Euskadi.
Ahir fou escollida la candidata del PP a presidir el parlament, Aranza Quiroga (militant del Opus Dei) En el seu discurs va parlar de “normalitat democràtica” perquè per primer cop no hi ha representants de partits que, suposadament, donen suport a ETA.
Jo penso que no. Que no hi ha “normalitat” democràtica! I no la ja per molts de factors. El primer de tots és que la presidenta del parlament basc no sap euskera. Us imaginen què Benach no sabés català? Crec que a Catalunya és inconcebible que el president del Parlament no s’expressés correctament amb el nostre idioma!
També crec que en quan a la llei de partits “s’ha passat un pèl”! Sense Batasuna o qualsevol altra llista amb ideologia semblant, el parlament queda coix! Milers de votats no sé senten representats perquè no han pogut votar lliurement a la candidatura de la seva preferència.
I tampoc hi ha “normalitat” democràtica encara per una altra cosa: Perquè els càrrecs del PSE i PP han d’anar amb escorta per por de rebre un atemptat de la banda terrorista ETA. Això condiciona molt més encara la vida política Basca.
No defenso ni defensaré un pacte els anomenats partits “constitucionalistes” a Euskadi, però ho dic a tothom que parlo: “La realitat d’allí és una molt diferent a la de qualsevol territori peninsular”. PSE i PP són els únics partits que han tingut “baixes” a les seves formacions. La llista seria llarga i, alguns d’ells, arribarien a la categoria de “màrtirs”, com també ho són, segons els radicals, els morts per la policia... No és el mateix! No són iguals botxins que víctimes i fins que això no quedi clara tothom, la vida política basca no serà normal. Al carrer hi ha qui té massa por. De vegades s’ha vist com ciutadans anònims no han volgut manifestar-se ni fer declaracions sobre atemptats, detencions d’etarres, etc.
Normalitat política significa llibertat! Llibertat de poder anar pel carrer tranquil•lament passejant amb la família... Llibertat de poder expressar lliurement les pròpies idees, sense que ningú prengui represàlies en contra teva!
El que hi ha hagut és un canvi de govern. Han deixat de governar uns partits anomenats nacionalistes y ara ho faran els representants de les dues formacions majoritàries a l’Estat Espanyol. Per salut democràtica, penso, els canvis són bons. Ni un candidat s’ha d’eternitzar al capdavant d’un govern, ni tant sols un partit. Això, vulguis o no, a la llarga, porta vicis i fins i tot corrupció.
Sempre hi ha que donar temps a tothom. Només en el transcurs dels anys podrem saber si la decisió ha estat encertada o no.
A Catalunya per exemple, malgrat tot el que digui Mas “y sus muchachos”, el pacte ha estat bo per a Catalunya. Però l’alternança, que es produirà, serà adequada per al bon funcionament i la normalitat política.