dijous, 6 d’agost del 2015

TEYCO I AMPOSTA

Fa uns dies van detenir els fills de Carles Sumarroca (Jordi, Joaquim i Susanna), fundador de Convergència Democràtica de Catalunya i íntim amic de Jordi Pujol, el què fora President de la Generalitat de Catalunya, per blanqueig de capitals i suborn. Els Sumarroca són els propietaris de l’empresa constructora TEYCO que, entre d’altres obres, va construir el pitch & putt de l’Ampolla quan era alcalde el convergent Paco Sancho. També van voler aixecar una urbanització que s’hauria dir el Mirador del Delta, entre l’Ampolla i Camarles, però amb l’esclat de la bombolla immobiliària, es va quedar en un simple projecte.    
Curiosament, tot i que ho van intentar, a Amposta no hi van poder construir mai. O potser seria millor dir que mai van acabar cap obra. I això que durant 28 anys va ser un des bastions territorials de CiU, afins ideològicament a la família Sumarroca.  
A saber, a Amposta tenen (si es que no les han venut recentment, ja que els van posar en venda) fins tres solars, dos dels quals han tingut la seva particular història.
El primer d’ells ubicat l’avinguda Josep Tarradellas, encara em pregunto ara com és que durant els anys del bum immobiliari no es va arribar a construir. El lloc era ideal per haver-ho fet.   
El segon, situat entre el passeig del Riu i l’avinguda de Sant Jaume, va ser l’únic que es va començar a construir, però quan ja tenia l’estructura acabada, des del Ministeri de Foment se’ls va advertir que estava afectat per la llei de costes i que, per tant, no complia la normativa i s’havia de retocar el projecte inicial.
Després d’anar a Madrid, l’exalcalde Roig i l’alcalde Ferré (jo em pregunto si haurien fet el mateix per alguna de els empreses constructores d’Amposta), només hi podia haver una solució: en lloc d’habitatge destinar-lo a oficines i, retranquejar l’estructura que, com ja he dit, estava acabada. Retranquejar vol dir, escalonar-la de manera que els pisos superiors tinguin menys superfície que els inferiors. Ja mai més es van tornar a reiniciar les obres i avui en dia no deixar de ser una silueta fantasmagòrica que mira cap a l’Ebre.
La tercera de les obres s’havia de fer a uns solars que l¡empresa havia comprat al carrer BuenosAires, al costat de la zona del Catell, també mirant cap el riu. Com que anteriorment era sòl industrial, l’Ajuntament d’Amposta va tenir que fer una modificació puntual del POUM, per tal de que s’hi pogués construir un gran bloc d’habitatges.  

Quan els antics tallers i magatzems ja estaven ensorrats, la companyia Electria del Ebro SA que subministra electricitat a una bona part de les poblacions del delta de l’Ebre, va advertir TEYCO que no podien construir en aquest solar, ja que al costat mateix hi tenien la central mare des d’on es captava l’electricitat de l’empresa FECSA per a poder subministrar-la posteriorment als seus clients. Actualment aquesta central està en desús, ja que Electrica del Ebro la capta directament de la Nuclear de Vandellòs. El projecte, del qual en vaig poder veure la maqueta, el va realitzar l’arquitecte ampostí Josep Maria Simó
Davant d’aquelles perspectives tan negatives, van pretendre que l’Ajuntament d’Amposta els hi comprés els terrenys per a destinar-los a d’altres usos (zona verda, equipaments...) Però el millor de tot era que pretenien que se’ls hi comprés pel mateix preu que ells els havien adquirit mesos abans, es a dir, al preu que marcava el mercat per a sòl edificable per a vivendes.   
Aquest fet va ser objecte d’un intens debat al si del Plenari municipal i, encara que CiU tenia majoria absoluta, el posicionament contrari dels grups de l’oposició va impedir que es formalitzés l’operació, què, d’haver-se fet, hauria significat un flagrant tracte de favor cap a l’empresa TEYCO.

Com ja he dit més amunt, tots tres immobles van se posats a la venda, però dubto molt que, coneixent els precedents esmentats, cap empresa o particular pugui estar mínimament interessada en adquirir-los.