dissabte, 28 de novembre del 2009

SOBRE LA POLÍTICA D'AMPOSTA


Ahir apareixia a la Veu de l’Ebre una carta amb el títol de “Polítics a Amposta”. No diré qui la signava i si algú ho vol saber que busqui el número 411 de dit setmanari.
L’autor de la carta és un conegut empresari ampostí del “ram de la construcció” que va donant cops a “tort i a dret” (o sigui, sense miraments ni al govern ni als membres de l’oposició)
Segons ell, ni el govern ho fa bé, ni l’oposició tampoc i apel•la per una candidatura independent a les properes eleccions municipals que es faran la primavera de 2011.
Davant d’aquesta “petició” hi hauria que formular-se una pregunta. A qui fa el joc?
Potser ell no sigui conscient, però sense dubtar-ho: als qui ara governen a Amposta, a CiU.
El paper de l’oposició és un paper difícil, incòmode, sense recompenses ni agraïments. I més si estem parlant d’Amposta on s’aplica allò de “si no estàs al meu favor, estàs contra mi”. No hi ha terme mig. Si fas una oposició forta, de confrontament, a l’hora de la veritat et pots trobar amb la “sorpresa” de perdre quasi 500 vots com li va passar al PSC en les darreres eleccions. Mentre que ERC va fer una oposició menys pressionant, d’intentar buscar consensos (no sempre els va trobar) i tot portar com a cap de cartell una exconsellera de la Generalitat, tampoc va assolir els resultats previstos. És veritat que va pujar una mica, però no va assolir els seu objectiu de 6 regidors (els hi vaig sentir dir a ells mateixos) Ni tampoc 5. Es van tenir que conformar amb els quatre que ja tenien en l’anterior legislatura.
Mentre la suma de vots de ERC i PSC freguen els 4.000, CiU, per si sola, ja els supera. L’any 2003, quan hi va haver la gran oportunitat de poder “tombar” la coalició governant si no hagués segut per l’actitud incomprensible d’ICV, les dues candidatures que van acabar a l’oposició, sumaven plegades més vots que CiU que en perdia més de 700, però que com es va veure, no van ser prou per a perdre la majoria absoluta. Ni el 2003 amb l’auge de la lluita anti-transvasament, ni al 2007 amb el canvi del candidat que, fins i tot, va augmentar els vots que havia obtingut l’anterior alcalde la darrera vegada que s’havia presentat.
Vull dir amb això que, avui per avui, és quasi una utopia que CiU, a Amposta baixi dels 4.000 votants fidels que té. I ja sé sap que diu la màxima: Divideix i guanyaràs!
Si a les properes eleccions municipals surt una nova formació independent, a Amposta hi poden haver les següents candidatures: CiU, PSC, ERC, PP, ICV, PxC (Plataforma per Catalunya) i els independents.
Venint la proposta de qui ve, que sempre acaba els seus escrits demanant “salut i república”, caldria pensar que seria una candidatura d’esquerres (no s’entendria una altra cosa) Quan es conforma una candidatura, sempre es pensa en treure el millor resultat possible i per això (estem tots d’acord), és molt important el “cap de cartell”, o sigui, qui acabi encapçalant la candidatura. I els líders o naixen o s’hi fan. Així, per a la nova candidatura si és que s’acaba fent, o busquen un líder molt conegut i carismàtic (la qual cosa és molt difícil de trobar) o en busquen un que, amb el temps que queda, difícilment estarà preparat per afrontar amb garanties els comicis del 2011.
D’on aconseguiria els volts la “nova candidatura”. Ja he dit que de CiU és pràcticament impossible. També PSC i ERC tenen un electoral fidel que, passi el que passi, plogui o faci sol, sempre els votaran (si fa o no fa els qui els van anar a votar les passades eleccions europees) I sempre hi haurà un percentatge de gent que, també, passi el que passi, es presenti qui es presenti, es quedaran a casa o dit d’una altra manera, s’abstindran de votar. A les municipals, a Amposta, són una xifra pareguda als votats de CiU, més de 4.000. Si d’aquest s’aconseguís que n’anessin a votar 1.000 ja seria tot un èxit. Per tant, l’objectiu de la nova candidatura deuria de ser poder “estirar” uns 1.000 vots de l’abstenció, a la vegada de mirar d’esgarrapar uns pocs als altres grups (la qual cosa, com he dit, és força difícil) Amb 21 regidors que tindrà la capital del Montsià la propera legislatura, amb mil vots es podrien obtenir de 2 a 3 regidors. I amb aquest número no és governa Amposta! O sigui, CiU podria revalidar la seva majoria absoluta amb 11 i entre la resta repartir-se els altres 10. Una situació força semblant a la que hi ha ara amb 9, 4 i 4.