dijous, 26 de juny del 2014

PLATAFORMES SOLIDÀRIES



Si sou usuaris d’Internet (i si esteu llegint això, segur que ho sou) de ben segur que heu signat algun cop alguna petició solidaria, ja sigui des de la plataforma Change o de la Avaaz. També hi ha d’altres ONG’s com Amnistia Internacional o Greenpeace que demanen suport, però en aquest cas per a les seves pròpies accions.
Jo sí. No diré que estic fart de firmar, però si que ho he fet moltes vegades, ja que, normalment, les causes a les que he donat suport m’han semblat raonables.
El passat dilluns, el Periódico de Catalunya porta a les seves pàgines un treball periodístic sobre una d’aquestes plataformes, concretament Change.org.
Segons s’ha pogut comprovar, aquesta plataforma no té cap filtre previ per avaluar la veracitat de les causes per a les que es demana suport.
No fa gaires dies em van explicar que una dona d’Amposta va demanava ajut per a recuperar els seus fills que es trobaven sota la custodia del seu exmarit. Al·legava que els motius pels quals el jutge del cas havia decidit donar-li al seu pare, eren falsos i que ella estava capacitada per a cuidar-los.
En casos com aquest, és difícil tenir un criteri veraç sobre l’estat de la mare. Moralment li pots donar tot el suport, però d’aquí a signar una petició que va en contra de l’exmarit, hi ha molta distància.
En cara que, a primera vista, sembli que aquestes plataformes no es mouen per interessos econòmics, la realitat és ben diferent. Com més casos i més suports, més beneficis. Per tant, és lògic pensar que tampoc és que els interessi gaire tenir filtres previs.
Normalment, totes les peticions de suport que els arriben a les plataformes solidàries solen ser causes nobles. Però de tant en tant, pel que sembla, n’arriba alguna que pot perjudicar seriosament l’altra part. Imagino que, Change en aquest cas, prefereix veure’s afectada d’alguna manera que no haver de filtrar totes les que arriben. I posats a imaginar, imagino també que el responsable sempre serà la persona o entitat que subscrigui la petició i que, d’alguna manera, ja deu de constar que s’eximeix de tota responsabilitat a la plataforma.
Això és igual que quan els diaris diuen que no es fan responsables de les opinions dels seus articulistes.