dissabte, 28 de juny del 2014

NOU CAS DE CORRUPCIÓ POLÍTICA

El cert és que per a la gent de les Terres de l’Ebre, el municipi de Torredembarra ens ve una mica lluny. Segur que, de camí a Barcelona hi has passat molts de cops, però mai t’has aturat.
Dijous, la Guardia Civil va registrar les dependències municipals i va detenir l’equip de govern format per diversos grups (CiU, PP i independents)
Aquest escorcoll va ser com a conseqüència d’una denuncia feta pel PSC (que durant diverses legislatures va tenir l’alcaldia) a la fiscalia, al detectar irregularitats a la gestió que portava a terme l’equip de govern.
Dues empreses han estat relacionades amb el nou cas de corrupció: la consultora Efial i la constructora Teyco. El cas esquitxa també dos ajuntaments de les Terres de l’Ebre com són el de l’Ametlla de Mar, d’on és alcalde l’Andreu Martí (CiU) i el d’Ascó, on el seu alcalde Rafel Vidal també pertany a CiU.
Mentre el PPC anunciava ahir que donen de baixa els regidors de la Torre que han estat imputats, CiU, tal i com ens té acostumats, parla de presumpció d’innocència abans d’actuar contra els seus edils. Un fet si més no curiós, no us sembla?
Ara parlem de Teyco, la constructora involucrada. Us vull explicar una sèrie d’anècdotes relacionades amb la mateixa.
El mes de setembre de 2012 ens trobaven dues parelles a un conegut bar de la zona del port fluvial d’Amposta (crec que actualment està tancat) La trobada va ser per motius estrictament personals. El marit de l’altra parella treballava d’aparellador municipal de una població governada per CiU. En un moment de la conversa va sortir el nom de Teyco i em va dir que li sonava l’empresa però que no la coneixia.
En canvi, jo que he estat vinculat a la vida política durant molts d’anys, he escoltat més d’un cop que dita empresa està a l’orbita de CiU i fins i tot s’ha dit que podria ser una de les que usa CDC per al seu finançament.
Al nostre territori Teyco va construir el Pitch & Putt de l’Ampolla que ve a ser com un camp petit de golf.
A Amposta, Teyco disposa des de fa anys de 3 propietats. La primera és un solar a l’avinguda Tarradellas. El segon és una estructura que hi ha al passeig del riu. Quan s’estava construint, Costes els va parar les obres i els va advertir que, com que estava afectat per la llei de costes, havien de modificar el projecte. Els responsables de l’empresa acompanyats per Roig i Ferré van anar a Madrid per a parlar amb els responsables  de l’ens estatal per a mirar de solucionar el tema. Costes els va dir que havien d’escalonar l’edifici i, en tot cas, destinar-lo a oficines i no a habitatges.
El tercer cas encara és molt més inversemblant. Teyco va comprar tota una sèrie de tallers i magatzems situats al començament del carrer Buenos Aires, a tocar de la biblioteca comarcal Sebastià Juan i Arbó i davant de l’Ebre. Els despatx de Simó va arribar a fer el projecte (en vaig veure la maqueta) que tenia una lleugera forma de mitja lluna. Quan ja semblava que tot estava enllestit i volien començar a construir, es van trobar amb un impediment insalvable: Electrica del Ebro, l’empresa que subministra l’electricitat a poblacions com Deltebre, l’Aldea, Camarles, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar, etc., té situada la central històrica de captació d’electricitat tot just al costat del solar propietat de Teyco i fins i tot els primers postes abans de creuar el riu, passen per dintre de l’immoble. Aquest fer impedeix que s’hi pugui construir cap edifici destinat a habitatges.
Quan els responsables de Teyco van conèixer el problema, van intentar vendre’l a l’Ajuntament d’Amposta a preu de cost i, l’equip de govern, en un primer moment s’hi va mostrar a favor. Mentre l’oposició demanava que, en tot cas, es pagués a preu de sòl no urbanitzable, ja que allí només s’hagués pogut fer una zona verda. Finalment tot va quedar en res.     

Més informació: http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2014/06/els-tentacles-d-efial-39209.php