dimecres, 3 de desembre del 2014

¿I una 'llista de país federalista'?

SISCU BAIGES
Periodista

Després de la consulta del 9 de novembre, es parla força de la possibilitat que el president de la Generalitat, Artur Mas, convoquieleccions avançades a les quals vol concórrer al capdavant d’una “llista de país”. La millora relativa de les perspectives electorals de CDC, entesa com a la possibilitat de recuperar la posició de llista més votada malgrat que pugui perdre una quinzena diputats en relació als comicis del 2012, justificaria la decisió de Mas.
Aquesta “llista de país” estaria formada per persones que aspiren a laindependència de Catalunya, sense que importi si són de dretes, centre o esquerres. És una llista parcial, tenint en compte que hi ha una part del país que no comparteix aquest objectiu. Els federalistes, per exemple. Tindria sentit que proposessin com alternativa a la “llista de país” de Mas una “llista de país federalista”?. Crec que no.
Una proposta d’aquest estil evitaria que la paraula “país” fos segrestada pels independentistes. Però el federalisme ben entès reclama més contingut que el seu decantament a favor d’una fórmula d’estructuració territorial d’Espanya. Molts independentistes deixen per més endavant l’explicació de les polítiques concretes que caldria aplicar en una Catalunya desvinculada d’Espanya. N’hi ha que parlen de “independència per canviar-ho tot”. Però dir això i no dir res és el mateix, sinó s’especifica què i com es vol canviar.
Els federalistes no es poden permetre el luxe de fer una “llista de país” i no explicar com volen que sigui aquest país, fugint, clar, del simplisme dels eslògans de la campanya “Ara és l’hora”.
L’opció Junqueras obre més el ventall de possibilitats. El president d’Esquerra Republicana proposa que els partits independentistes incloguin en el seu programa un text comú o, fins i tot, especifiquin la seva opció separatista en el nom de la candidatura: Sí-Sí-CDC, Sí-Sí-ERC o Sí-Sí-CUP. Però el federalisme no és unànime a les formacions polítiques no independentistes. Per tant, no sembla viable i lògic que es presentin candidatures del tipus Sí-No-PSC o Sí-No-Podem. ICV-EUiA hauria de presentar dues candidatures vista la seva divisió en aquesta qüestió, que afecta fins i tot els dos líders de la formació.
Un acord PSC-Podem per pactar un text federalista compartit no es produirà. I menys encara si Mas avança les eleccions al mes de febrer.
És a dir que l’esquerra, que tant s’ha queixat en el passat que CiU s’apropiava la bandera del catalanisme, s’haurà d’acontentar amb queixar-se que ara s’apropia de la paraula “país”.
Una “llista de país federalista” no té futur.
Vaja! Si jo fos federalista no m’hi encaparraria.