dissabte, 20 de desembre del 2014

Ara és l'hora catalans!

JAUME REIXACH

Ara és l'hora catalans de fer fora l'Artur Mas. És, amb diferència, el pitjor president de la Generalitat en democràcia. Quatre anys porta ja ocupant el càrrec i res de bo no ha fet. Mireu el país com pateix i recula. Mireu quina tifa de govern que tenim! Això del "procés sobiranista" que s'ha tret de la màniga és teatre de tercera per enredar la gent de bona fe. Mentrestant, Catalunya s'enfonsa en la mediocritat, la tristesa, la misèria i la ruïna.

Aquesta és la setmana clau. Si el Parlament tomba elsPressupostos que ha preparat el conseller Andreu Mas-Colell-que són un insult a la intel·ligència- s'haurà acabat aquest malson. No és qüestió de tacticisme ni de fer càlculs electorals. És qüestió d'obrir les finestres i deixar que s'airegi aquest país, que fa pudor de resclosit i que s'està morint ofegat per manca d'oxigen.

Només hi ha una solució: liquidar democràticament Artur Mas i expulsar del Palau de la plaça de Sant Jaume la seva cort de corifeus curts de gambals. Jo era partidari de deixar que CiUexhaurís la legislatura, però he arribat al convenciment que Catalunya ha entrat en una agonia on, el més pràctic, és tallar amb l'angoixa -que no porta enlloc i és una pèrdua de temps- i deixar que la població s'expressi a les urnes per conformar un nou Parlament.

Un cop més, Esquerra Republicana (ERC) té a les seves mans la decisió clau. Donar o no donar suport als Pressupostos del 2015? Deixar caure o no deixar caure el govern d'Artur Mas?Oriol Junqueras ja es va equivocar transigint amb el "nou 9-N", que només ha servit perquè Artur Mas li "robi" la cartera i la clientela. Si dóna "aire" a CiU, deixant que prosperin els Pressupostos, ERC acabarà al pedregar.

Els convergents no tenen principis ni manies. Catalunya se'ls en fot. Només els guia el poder (i la pela). A l'Ajuntament de BarcelonaXavier Trias ha salvat la papereta amb un pacte pressupostari amb els socialistes.., mentre al Parlament de Catalunya, Artur Mas festeja sense escrúpols amb els independentistes d'ERC per seguir fent bullir l'olla, sabent que els Pressupostos que es pactin seran paper mullat, com ha passat amb els d'aquest 2014.

La Generalitat de CiU té molts diners per a segons què. Per subvencionar (subornar) els mitjans de comunicació privats per tal que "comprin" i propaguin ad nauseam la cançó del procés. Per pagar una indecència pels serveis informàtics externalitzats, on l'auditora Deloitte (David Madí) i l'empresa on treballa Joan-Antoni Rakosnik s'omplen les butxaques. Per pagar 50 milions d'euros (!) per les retransmissions esportives de TV3. Per pagar el servei d'ambulàncies més car de l'Estat espanyol (el concurs està a punt de resoldre's), mentre els hospitals públics malviuen sota mínims. Etc, etc.

Ara és l'hora de fer caure aquest govern d'inútils, corruptes i prepotents. Hem d'impedir que el president Artur Mas s'investeixi de Napoleó i culmini la seva jugada d'apoderar-se de les institucions -amb la inestimable col·laboració de l'ANC- durant el període excepcional de 18 mesos que reclama per governar amb les mans lliures. Catalunya té un enorme potencial per sortir d'aquest cruel atzucac, però és condició "sine qua non" foragitar CiU de la Generalitat a través de les urnes.

Per descomptat. La continuïtat de la comissió d'investigació de la corrupció pujolista ha de ser un punt programàtic transversal de tots el partits polítics en les eleccions que cal convocar. Oriol Junqueras ha de reflexionar i prendre la gran decisió. Si es torna a equivocar i apuntala la permanència d'Artur Mas fins al 2016, el tren de la història li passarà pel damunt. Ara és l'hora catalans!