dilluns, 22 de desembre del 2014

I TU COM ET DIUS?

El tot poderós president de la Corea del Nord ha blindat el seu nom per a que ningú al seu país es pugui dir igual com ell: Kim Jong-un.  
Amb el tema dels noms existeixen infinitat d’anècdotes, algunes de molt bones. Fa anys, recordo que vaig llegir al País (quan encara me’l comprava) que una parella sueca va voler inscriure al seu nadó amb un nom un tant estrany. O no es estrany posar-li al seu fill Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116? Això, sí, es pronuncia, segons els pares, Albin. 
Una altra parella sueca (és veu que els suecs són una mica reconsagrats en temes de noms), després de 3 intents va aconseguir finalment registrar al seu fill amb el nom de Q.
L’anècdota que us explicaré ara és molt més divertida. Margaret Thatcher optava a la reelecció per a ocupar el càrrec de primera ministra de la Gran Bretanya. Mentre, una persona anònima, home per més senyes, també es va voler presentar a les eleccions. Sembla ser que la llei anglesa és molt més laxa a l’hora de permetre ser candidat a unes eleccions.
El primer que va fer el nostre anònim va ser acudir al registra civil per a canviar-se el nom.

-Em vull canviar el nom pel de Margaret Thatcher. (Recordo que es tractava d’un home)

M’imagino la cara de sorpresa del funcionari del registre, però li va canviar el nom.
Després, va acudir a una oficina electoral amb la intenció de presentar-se a les eleccions legislatives. Va pagar les taxes corresponents i es va inscriure com a únic candidat d’una llista amb un nom molt paregut al de Partit Conservador, per exemple Partit Consevadurista (no ho recordo exactament) I ho va fer al mateix districte electoral que la Dama de Ferro. No em consta que tingués cap incidència electoral i la Thatcher va a tornar a ser reelegida per a disgust meu.
La tercera anècdota és molt més propera en la distància, però més llunyana en el temps. É possible que algú de vosaltres conegui a algú membre de la família Franco de Santa Bàrbara, sobre tot si sou planers o de la Galera. El nom propi més comú de la família i que va passant de generació en generació és el de Francisco. Per tant, hi ha hagut diversos membres que s’han dit Francisco Franco.
Fa anys, en plena dictadura franquista, una parella de la Guardia Civil en va parar a un:

-¿Cómo se llama usted?
-Francisco Franco.

En aquell temps encara no hi havia carnets d’identitat i d’haver-los hagut, segurament tampoc se’ls haurien emportat per anar a treballar al camp.

-¡Cómo se va a llamar usted Francisco Franco! ¿Cómo se llama?

-Francisco Franco…

Sabeu com es va acabar? Clavant-li una pallissa al pobre home.
Finalment vull desmentir una creença popular prou estesa. Mireu el vostre DNI per la part del darrere. A la part inferior hi surten tres línies de números, lletres i una sèrie de símbols >. Al final de la segona línia hi ha un número, cert?
Són molts els que creuen que aquest número és la quantitat de persones que es diuen igual com ell. Aquesta deducció no té cap mena de lògica. Fa anys que treballo amb bases de dades i puc assegurar que és totalment fals.

I tornant al principi, a Corea del Nord, tal com he explicat, pot estar prohibit posar a un nadó Kim Jong-un, però sempre li pots posar Kim Jong-dos o Kim Jong-tres, etc. O igual els ha reservat per als seus descendents per assimilar-se a la reialesa...