dimarts, 11 d’agost del 2015

DIARI DE L’AGOST. DIMARTS 11

Continua l’incivisme

Tot i que l’Ajuntament va engegar fa uns dies una campanya per a sensibilitzar els ciutadans de que han de ser curosos a l’hora de dipositar la brossa als contenidors, encara són ven visibles les males praxis d’alguns d’aquests ciutadans.
Quan penges alguna d’aquestes fotos a les xarxes socials, la gent hi fica comentaris de tot tipus, com per exemple: s’haurien de posar càmeres per a identificar els infractors, s’haurien de canviar els contenidors per uns que tinguessin la boca més grossa, haurien de passar a recollir la brossa més sovint...   
Quasi mai cometo aquests comentaris (i valgui la redundància), encara que, normalment poso un m’agrada, però la veritat és que sovint aquest m’agrada vol dir que l’he llegit.
El tema de les càmeres, a part de car (us imagineu que es tinguin que instal·lar a totes les illes de contenidors d’Amposta?) té que estar autoritzat per pel departament de Governació de la Generalitat i posar-se respectant escrupolosament la normativa. Personalment no m’agradaria viure sota un estat policial i sentir-me vigilat constantment com si d’un Gran Hermano es tractés.
A aquells que reclamen que els contenidors han de tenir una boca més gran, jo els hi pregunto: Però que és el que teniu que tirar?    
Els contenidors que hi ha arreu d’Amposta i una bona part de les poblacions dels voltants, estan pensats i dissenyats per a que es pugui tirar la brossa domèstica que normalment consta de la fracció orgànica, envasos lleugers (ampolles de plàstic, llaunes i altra mena d’envasos), vidre (que no cristall) com per exemple ampolles, pots, etc., paper i cartró i, finalment la fracció resta que també es pot fer servir per a tirar-ho tot aquella persona que no vulgui reciclar pel motiu que sigui, tan em dóna.
Segurament els residus més conflictius són el de la fracció orgànica, pels mals olors que comporta, sobre tot a l’estiu (imagineu el que pensa el veïnat quan s’amunteguen fora dels contenidors...) i el cartró, ja que tal com s’indica al contenidor blau, els cartrons hauran d’estar plegats i lligats per a que ocupin el menor volum possible. Si no es fa així, evidentment, poden quedar enganxats a les parets de la bústia i impedir que se’n pugui tirar més.
Però en tots els casos, si passa una de les coses que he esmentat amb anterioritat, és per culpa del ciutadà (les males praxis de les que parlava)
Després hi ha un altre comportament incorrecte que hauria de ser sancionat severament: els que dipositen fora o dintre residus comercials. Es a dir, aquells que tenen un establiment (bar, comerç, etc.) i que en lloc de gestionar els seus residus tal i com contempla la normativa, opten per a deixar-los com si es tractessin de residus domèstics.
Aquest són els que normalment deixen les ampolles de vidre dintre d’una bossa de plàstic al costat del contenidor de vidre, els que amunteguen els embalatges de cartró per sobre la vorera (ja que l’espai que solen ocupar és molt gran, etc.
I tot el que no sigui això (excepte l’oli d’ús domèstics per al que s’han habilitat contenidors especials, piles i restes de medicaments que es poden deixar a alguns establiments com les farmàcies, bombetes i fluorescents a les botigues del ram), s’han de portar a la deixalleria. Per tant, no cal fer una llista. Descartant els que es poden deixar als contenidors, tota la resta.
Una pregunta indiscreta, amic lector: Quantes vegades has anat fins la deixalleria per a portar, per exemple material electrònic (pantalla d’ordinador, mòdem, teclat...), discs d’ordinador o cintes de vídeo, etc. O has avist al telèfon habilitat per l’ajuntament per a que passin per casa a recollir els voluminosos? Bé, no cal que em responguis...

Rectificació

L’altre dia parlava sobre la presa de possessió de Juan Manuel Martín Masdeu com a director de l’IDECE i deia que el seu predecessor al càrrec o bé s’hauria jubilat o hauria tornat a la seva antiga professió (crec recordar que era el gerent d’una indústria de Móra d’Ebre on també hi treballava l’amic Mellado) Bé, el també amic Miquel Castelló em va dir que Jordi Borràs hauria ocupat el càrrec de gerent al Consello Comarcal de la Ribera d’Ebre) Per tant, queda dit.
No obstant, remarco que a la foto de l’acte de presa de possessió, no sortia. Pot ser, evidentment, per motius personals o laborals. Voldria recordar que el director de l’IDECE té rang de sots-director general de la Generalitat i, per tant, el mateix sou.   


Contratemps        

Si algú no va anar a veure l’escultura Emmirallar que es va instal·lar ara fa una mica més d’un mes a la platja del Trabucador d’Amposta, ja no ho podrà fer. El temporal d’aquests passats dies la va malmetre i ja ha estat retirada. Llàstima!

Però sempre ens quedaran les fotos i els vídeos...