diumenge, 13 de setembre del 2015

DESCOBRINT AMICS

A finals d’agost varem anar a passar uns dies a Tarragona. Com faig cada matí, vaig sortir de casa per a passejar una estona a la nostra gosseta Electra i comprar el diari al que estic subscrit des de fa uns anys. En marxar del quiosc alguna cosa em va cridar l’atenció: el darrer número de la revista Descobrir Catalunya estava dedicat als pobles del Maestrat.
Vaig retrocedir d’immediat i el vaig comprar. En arribar a l’apartament que té llogat la meva dona, el vaig fullejar i ràpidament me’n vaig adonar que esmentaven a Vicent Sanz, periodista nascut a Traiguera i col·laborador de Vinaròs News. No em vaig poder resistir. Faig fer un parell de fotos i, des del mòbil les vaig penjar a Internet etiquetant al meu amic. Ràpidament es va assabentar i em va preguntar que em semblava el seu reportatge el Maestrat que torna.
Ja per la tarda, una altre amic em va dir si li podia avançar les fotos del seu (Entre el fred i la Marinada) Era Jordi Maura, un altre periodista del Maestrat. Volia veure com havia quedat la maquetació abans de presentar en públic el número de la revista al seu poble.
Posteriorment encara vaig trobar un altre amic que, com els anteriors també signava un reportatge (Un paisatge aspre i dolç) Però en aquest cas l’autor era de l’altre costat del riu Sénia i concretament de la ciutat d’Amposta. Es tractava de Santi Valldepérez, realitzador ampostí i responsable de la productora Films Nòmades.
Entre tots els amics que tinc al Facebook, en tic de realment importants i el millor és que els conec personalment a quasi tots, la qual cosa m’omple d’orgull i satisfacció (com solia dir un...)
Fer una llista d’aquest amics vip, comporta quasi sempre dificultats, però sobre tot, el risc de deixar-te’n algun. Els ordenaré alfabèticament per a evitar possibles interpretacions errònies.
Aliern Pons Francesca. Una de les escriptores més prolíferes de les Terres de l’Ebre. Entre la seva extensa obra cal destacar: Xerta (dedicat al seu poble), Records i memòries al votant d’uns murs, No llores Laura, la Menestrala, el Pont de la solitud, la Segona innocència o Cullerades de Vida.
Ávila Granados, Jesús. Escriptor i divulgador. Entre la seva intensa obra destaquen la Mitologia Celta, la Mitologia Càtara, la Mitologia Templera, Templers a les Terres de l’Ebre, Enciclopèdia de l’Oli d’Oliva, Catalunya Càtara (inclou Sant Mateu i el Matarranya) i les novel·les el Último hereje i la Profecía del Laurel. Col·labora en diverses revistes de divulgació històrica.  
Bel, Germà. Catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona, és un dels economistes de referència; expert en temes de transport. Autor de diversos llibres, articles, assaig, etc. Entre la seva extensa obra cal destacar Espanya capital París. Número 1 de la candidatura de Junts pel Sí per Tarragona.
Carranza, Andreu. Escriptor i músic. La novel·la de més èxit la Clau Gaudí que va escriure conjuntament amb Esteban Martín. També és autor d’altres novel·les com per exemple Anjup, l’hivern del Tigre (amb el general carlí Cabrera com a protagonista), Impremta Babel i el Poeta del Poble amb la que va guanyar el premi Josep Pla de Narrativa, un dels més importants que es donen en llengua catalana. Líder del grup de rumba ebrenca lo Gitano Blanc.
Castell, Jeroni. Xef i propietari del restaurant les Moles d’Ulldecona. Des de 2013 té concedida una estrella Michelin
Garcia Xavier. Periodista. Autor d’una quarantena de llibres. Col·laborador de diferents diaris d’àmbit nacional, va ser corresponsal del diari Avui a París. Actualment té una columna setmanal a la revista de referència del territori: l’Ebre.
Itarte, Pau. Realitzador. Conec a tota la seva família i a ell des de ben petit. Autor de documentals com Sin Piedras, Retrats i Somos Viento (un documental que té al grum Amparanoia de protagonista i gravat a l’estat de Chiapas –Mèxic-) Normalment treballa conjuntament amb Quim Fuster. Va ser ajudant de muntatge de la pel·lícula Mientras duermes de Jaume Balagueró pel que va guanyar el premi Gaudí.
Marsal, Jordi. Periodista. Autor del llibre Castor: la bombolla sísmica. És corresponsal a les Terres de l’Ebre de l’Agència Catalana de Notícies (ACN)                                                                  
Mingote, Sergi. Alpinista. Ha escalat dues vegades l’Everest i el mes passat va pujar al mont Eiger, als Alps suïssos. El seu pare (mecànic d’Ángel Nieto) era de Massalió, comarca del Matarranya.  
Panisello, Joan. Ceramista. Un dels millors del món. Membre de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica. Ha creat diversos estils i ha fet exposicions per mig món. La seva evolució ha estat constant: figures concèntriques, figures simètriques, figures asimètriques, binomi arbre-natura, Rakú, la conquesta del Cosmos, etc. Ha guanyat diversos premis nacionals i internacionals.
Pellicer, Vicent: Fotògraf i divulgador de la natura. Autor de nombrosos llibres sobre natura en els que la fotografia n’és la protagonista principal: A peu pel massís del Port, Paisatges de l’Ebre: Delta i Port, Guia de les Terres de l’Ebre, el massís del Port: de font en font, etc.
Pons, Mario. Realitzador i músic. Es va formar amb Pere Portabella. Ha realitzat documentals com: Aigua font de vida (en plena lluita contra el transvasament de l’Ebre), Contracorrent, la Batalla de la Memòria, Sègula, lo futur de les Terres de l’Ebre i la Filla del farer. És el líder del grup musical los Sirgadors.
Sales, Llorenç: Atleta. Aquest anys va corre la final del Campionat d’Espanya absolut de 1.500 metres llisos. És nascut a la Galera, el meu poble i sons iaios paters són de Cervera del Maestre i Sant Jordi.
Tibau, Jesús M. Escriptor. Autor de diversos llibres com Tens un racó dal del món (sobre Siurana, enclavament de Cornudella del Montsant) Postres de Músic, el Vertigen del trapezista, I un cop de vent els despentina o la Pluja a vessat milions de núvols abans. Dirigeix i presenta un espai sobre cultura a Canal 21.