divendres, 25 de setembre del 2015

EL PAPEROT DE ROMEVA

Diumenge per la nit, les televisions (al menys aquells canals que acostumo a mirar) estaven sensiblement polititzats: a la Sexta parlaven de les eleccions gregues i a TV3 hi havia un debat de candidats (7)
Vaig mirar de posar una altra cadena, però cap em va fer el pes. La meva dona em va dir que posés TV3 per veure que deien aquells que aspiren governar-nos. Així va ser com vaig veure part del debat (ja sabeu que quasi mai en miro cap)  
Els debats serveixen als telespectadors per a reafirmar postures o fer decidir indecisos. Per aquells que tenim un vot definit, ens ha de decebre molt el nostre candidat com per a canviar el vot a darrera hora.
Tots els candidats van estar en la seva línia. De sorpreses poques. Potser els que suscitaven més expectació van ser la candidata de C’s (Inés Arrimadas) i el de la CUP (Antonio Baños), més pel desconeguts que són que per una altra cosa.
L’Arrimadas, tot i que als mítings no sol ser la protagonista (està sempre supeditada a la intervenció del seu cap de files Albert Rivera) la vaig veure força desimbolta i traient el geni quan calia. De Baños em limitaré a dir el que avui dia d’ell el Periódico: Còmode. Com si estigués veien el debat recolzat en la barra d’un bar... I és que no hi ha res com ser coherent i no tenirmorts a l’armari.
Precisament d’això no pot presumir el candidat de JxS Raül Romeva. Romeva va ser diumenge l’ase de la majoria dels cops, però ho deu de fer gustós, ja que ell solet s’ho ha buscat.
A diferència de la majoria de debats, no hi va haver blocs, es a dir, tothom va poder parlar del que va voler quan va voler. Així, el debat va ser molt més àgil, encara que els interrupcions eren constants, fins i tot de la moderadora, la Tarribas. Tot i això, en un moment donat, l’Arrimadas va treure el tema de la corrupció i, ràpidament, tothom va voler dir de la seva. Per tant. La Tarribas va haver d’acceptar que es parlés de la corrupció durant una estona.
Va ser llavors quan més és va trobar a faltar a Mas. Alguns candidats es van referir a ell com el número 4 de la seva candidatura... Romeva es va limitar a dir que quan Catalunya serà independent, hi haurà tolerància zero amb la corrupció i que si algun membre de la seva candidatura es veu esquitxat per algun cas de corrupció, serà inflexible i el farà dimitir ràpidament.
No sé si és conscient Romeva de que en aquella candidatura pot arribar a estar més sol que la una. Si tot va bé no passarà res: el Parlament investirà a Mas com a President i... (bé, ja ho veurem a partir de l’endemà de la investidura) Però si hi ha discrepàncies i el Romeva té l’atreviment d’aixecar una mica la veu, es pot trobar amb una bona puntada de peu al cul, al menys que hagi blindat el seu status.    
El que va dir Romeva diumenge els ho he sentit a dir a molts votants de JxC: primer anem per la independència i després ja ens aclarirem entre nosaltres... Reafirmant que a partir d’aquell moment es serà inflexible amb la corrupció.
Aquell que no combreguem amb la candidatura de Mas ens ho mirem de forma diferent. L’objectiu de Mas és ser independents per a posar el comptador de la corrupció a zero i d’aquesta manera esborrar com si mai haguessin existit els casos de corrupció que afecten al seu partit.
Una bona estratègia que, pel que es veu, li pot arribar a donar el resultat esperat.