dilluns, 21 de setembre del 2015

MAS FA L’INDI

Quan durant el míting de Tortosa de JxS Mas es va posar a parlar en indi (ja ho sabeu, fent servir infinitius), m’imagino que tothom li va riure la gracieta. Ho va fer parlant de les promeses incomplides pels diferents governs espanyols... Tot hi que, en aquest cas, raó no li faltava, ho hauria pogut dir d’una altra manera... Segurament hauria quedat millor.  
Quan un ve a la nostra reserva i es vol posar a la nostra altura, has de pensar allò de: aquest m’ha fotut o em vol fotre. Perquè com a ebrenc, amic meu, imagino que sabràs que estem vivint a una reservaSom d’allà baix diu algun lema, però n’hi ha un altre que parla directament de lareserva que formem el conjunt dels ciutadans de l’Ebre.
I és que el nostre territori històricament ha estat abandonat de la ma de déu. S’hi fan poques inversions, tant a nivell de l’Estat com de la Generalitat. I quan s’inverteix, sovint es fa tard i malament.
Sembla mentida que la gent del nostre territori no ho recordi cada vegada que venen eleccions. En canvi, els nostres polítics, quan venen, si que saben que han de dir per posar-se’ns a la butxaca.
Suposareu que he estat a molts de mítings (cada cop menys), encara que sempre del mateix color. Al altres no hi vaig ni per curiositat. Encara recordo a la Carme Chacón l’any 2007 al recent inaugurat pavelló firal de Tortosa quan ens va parlar de la batalla guanyada al transvasament de l’Ebre i recordava la derogació del PHN d’Aznar per part de Zapatero. I és veritat, però el transvasament es va aturar molt abans, gràcies a la lluita i la constància de la gent del territori.
De les promeses electorals fetes en campanya (mireu l’acudit del Faro de diumenge) al final queda ben poca cosa o directament res. Els exemples els tenim a l’ordre del dia: el desdoblament de la N-340 és el de més actualitat. Per què no s’acaba la A-7? Per què no és gratuït el tram ebrenc de la AP-7 igual com ho va ser fa uns anys per la zona de Tarragona? Per què la C-12 no es reconverteix en autovia? Durant l’època del Tripartit es parlava de començar pel tram Tortosa-Cementera d’Alcanar... Per què mai s’ha potenciat el port de Sant Carles de la Ràpita com a port comercial?O per què les Rodalies Catalunya només arriben fins Hospitalet de l’Infant, quedant el nostre territori abandonat tal i com ha passat històricament?
I posat a recordar, ressuscitaré un antic projecte que, segurament, per a la gran majoria dels meus lectors serà la primera vegada que en senten a parlar: la fia fèrria entre la Ràpita i l’Ampolla, passant per Amposta i Tortosa... Aquest projecte va ser tan efímer com un llampec a l’aparèixer i desaparèixer en qüestió de mesos (i potser ho he fet molt llarg) I creieu-me, no ho he somiat... El projecte el vaig veure... D’haver funcionat l’haurien pogut anomenar el tren de la reserva.
Fins i tot el cap de llista per Tarragona Germà Bel es va referir a la situació que ha viscut històricament el nostre territori diumenge a Tortosa: passi el que passi, les Terres de l’Ebreseguiran sent el cul de Catalunya! I mentre deia això, aquells que l’acompanyaven a l’acte (entre ells Mas, Junqueras), miraven cap a un altre costat com si sentissin ploure.
Mas va vindre a fer l’indi a la reserva ebrenca, però mai estarà a l’alçada d’un indi criat a la pròpiareserva.  
Per cert, tan que critica Mas a Rajoy perquè només ve de vista a Catalunya durant els campanyes electorals i als actes del seu partit... perquè no s’aplica Mas la mateixa medicina? O és que ell visita molt més el nostre territori?