dijous, 3 de setembre del 2015

El discurs de l'odi

ANTÓN LOSADA
Professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Santiago de Compostel·la

Un individu que es va fer un trasplantament de cabells però que hauria d'haver començat per sotmetre's a un trasplantament de cervell, Donald Trump, encapçala els sondejos com a candidat republicà a la presidència nord-americana. Predica l'odi contra tot el que no sigui blanc i nascut als Estats Units. Va començar com un acudit, però ara, en la tradició dels dictadors més aclamats, ja s'atreveix a expulsar un periodista si no li agrada i a escopir-li a la cara que torni a casa seva mentre els seus col·legues es barallen per seguir preguntat.
La nostra cristiana i civilitzada Europa, aquesta on cada dia ens repeteixen que les fronteres pertanyen al passat, s'omple de tanques, concertines i murs per blindar el nostre benestar enfront de la desesperació de milers de refugiats que, sembla, no deuen ser ciutadans del món com nosaltres.
Cremen els centres d'acollida a Alemanya i la mateixa Angela Merkel ha de sentir insults i esbroncades per no ser més dura i per obrir les portes als que arriben de fora. Mentrestant, el Partit Popular elegeix com a candidat a Catalunya un García Albiol que navega en l'onada de la xenofòbia i proposava netejar la seva ciutat. Sembla que l'odi és l'únic que no té fronteres a Europa.
Fa un parell d'anys era notícia entre nosaltres l'homofòbia que s'estenia per Rússia, aclamada per un altre demòcrata de tota la vida,Vladímir Putin. Avui és notícia l'homofòbia que s'estén per Espanya com una plaga d'odi al crit de «mort al maricon». Creixen les agressions homòfobes, i ho fa sobretot entre els joves en els quals ha tornat amb força el masclisme.
En l'era de la globalització s'odia globalment. Si ets diferent i a més a més estàs indefens, corres perill. Algú t'ho farà pagar per treure'n avantatge o per fer negoci.