dimarts, 20 de setembre del 2011

QÜESTIÓ DE MATISOS



Fa uns quinze dies l’Ajuntament de Tortosa es va avançar a la petició de la Diputació de Castelló de demanar 90 H3 d’aigua de l’Ebre, presentant una moció de rebuig.
Sembla ser que per a que s’hi poguessin sumar tots els grups polítics amb representació al consistori tortosí, un regidor va demanar canviar una paraula. Allí on posava “oposició” calia posar “discrepància”. O sigui, la frase inicial deia poc més o menys així: “Mostra l’oposició de l’Ajuntament de Tortosa a que es puguin transvasar 90 H3 d’aigua de l’Ebre a les comarques del Nord de Castelló”. I finalment deia això: “Mostrar la discrepància de l’Ajuntament de Tortosa a que es puguin transvasar 90 H3 d’aigua a les comarques del Nord de Castelló”.
La paraula “oposició” no és sinònima de discrepància. Seria sinònima, per exemple “rebuig”.
La persona que discrepa, demostra la seva “disconformitat”, però sobre què? Al meu parer, la moció aprovada per l’ajuntament de Tortosa, tot i ser integradora, que sempre és positiu i desitjable, va quedar una mica coixa.
Sembla ser que el plenari del Consell Comarcal del Baix Ebre també va aprovar una moció, sinó la mateixa, semblant, en contra d’un transvasament a les comarques de Castelló.
Dilluns, a les 12, quan l’Ajuntament d’Amposta celebri el seu ple ordinari, la mateixa moció passarà per a ser aprovada (o no) i, és voluntat al menys del  PSC que consti “oposició” o “rebuig”, però mai “discrepància”. 
Les oposicions als transvasaments (a tots!) han de ser potents, raonades i en dades científiques irrefutables, com s'ha fet sempre des de la PDE i no a través de resolucions consensuades i polítiques.  
Segurament no hi haurà cap problema per a ser aprovada així, ja que a l’ajuntament d’Amposta, una legislatura més, no hi ha cap regidor del Partit Popular i CiU, aquesta vegada, sembla ser que té la lliçó apresa i hi votarà a favor, com també ho farà, evidentment, ERC i, fins i tot PxC.
Em diuen que l’argument que defensa la Diputació de Castelló per a reclamar l’aigua de l’Ebre és que el riu Bergantes és afluent del riu Guadalop i aquest, a la vegada, de l’Ebre. És l’únic riu de, País Valencià que té la característica de ser de la conca de l’Ebre.
Imagino que a l’hora de buscar drets, ja sigui sobre l’ús de l’aigua com en aquest cas o sobre alguna cosa més material i tangible, te les enginyes per poder-les trobar. Però el tema del transvasament de l’Ebre és molt més seriós i complex que rebuscar “sota les pedres” el motiu pel qual l’aigua ha d’arribar a aquelles comarques.
Digueu-me demagog, però no em puc estar de parlar de l’aeroport de Castelló i els motius que va tenir l’anterior equip del govern de la Diputació de Castelló per a impulsar una infraestructura d’aquella magnitud per a obtenir, finalment, un resultat tan nefast econòmicament parlant o sigui zero (0), després de diversos mesos des de que Fabra el va inaugurar.  

(Totes les fotos són del riu Bergantes al seu pas per la zona de la Balma de Sorita, camí d'Aiguaviva) 



   

1 comentari:

i ha dit...

El PP parla d'un cabal anual d'uns 34 Hm3 per demanar-ne 90 hm3. Però l'única estació de mesura està per aquestes contrades que ensenyes a les fotos i aquests 34 hm3 no son exclusius de la provincia de Castelló, sino que integren també els dels rius de Terol província. I no estan mesurats quins son d'una i quins son d'una altra província.
Mentides darrera mentides.
El que clar, amb el regal, amb l'excusa de esgotament de les aigües subterrànies, que es va fer a Tarragona i pobles veïns, que també aprofiten pobles de les TE, per complicar-ho més i fer-ho més difícil, qualsevol poble de la Terra pot demanar aigua de l'Ebre.
Seria qüestió de posar un tap al "Coll de Balaguer" i acabar amb tota l'especulació de l'aigua a la que s'ha sotmès a l'Ebre. Inclòs el transvasament Ciurana-Riudecanyes i la possible interconnexió del Segre amb el Ter-Llobregat.
Cada conca és cada conca i ens cal un cabal ecològic suficient per parlar de qualsevol cosa abans que res.
Aviam com el defense els partits i representant de comunitats de regants del territori. Que ja porta anys de retard en sortir el Pla de conca que és necessari per complir amb la DMA(Directiva Marc d'Aigües europea)