dimarts, 13 de setembre del 2011

LA DIADA DEL 2011 O LA “DE L’ESPILL I LA CARETA”



Dos van ser els noms propis d’aquesta Diada. Dos noms van destacar per sobre de la resta, fins i tot per damunt del president de la Generalitat o la presidenta del Parlament de Catalunya. Aquests van ser el “pepero” Xavier Garcia Albiol (malgrat tot s’escriu el nom en català) i el filòleg Màrius Serra.
Garcia Albiol, alcalde de Badalona gràcies a l’abstenció de CiU, ja era “el nom” de la Diada abans de la data, al suspendre els actes de la mateixa per desavinences amb la resta de formacions polítiques del consistori badaloní, tal i com també va quedar palès ahir dilluns quan es va aprovar una moció a favor de la immersió lingüística catalana amb els suport de tots els partits menys el seu, el PP. Sembla ser que Garcia Albiol va voler treure el terme “nacional” del nom oficial de la Diada, es a dir: “Diada nacional de Catalunya”.
Les coses són com són i, institucionalment parlant, s’han d’acceptar. Una altra cosa és que ho facis a títol personal i llavors pots opinar el que et doni la gana.
Ara sembla ser que CiU estaria a favor d’una moció de censura contra l’alcalde de Badalona. Hi ha coses que no s’acaben d’entendre o, al menys jo, no les entenc, no sé si a vosaltres us passa el mateix o no. Tothom coneixia el tarannà de Garcia Albiol i el seu discurs populista en contra de la immigració. Possiblement per això, el PP, va ser la llista més votada a les darreres municipals. Si la ciutadania, que de vegades no entén de política, ho sabia, com no ho havien de saber els polítics de CiU que, sé pressuposa que si que n’entenen. Després de “deixar-lo” ser alcalde i governar la tercera població més gran de Catalunya (només Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat en tenen més), ara, després de tot el que va passar aquests dies, sembla que veurien amb bons ulls una moció de censura.
Mentre, CiU, tal i com acostuma a fer sovint, demostra una incoherència total (i després critiquen a d’altres formacions polítiques) a l’acceptar participar al govern de Castelldefels on el PP, tal i com passa a Badalona, governa en minoria.
Però a CiU, com qualsevol altre partit de dretes, aquestes coses (i d’altres, com el cassos Banca Catalana, Palau de la Música, el 3 %, etc.) no els hi passa factura, ans tot el contrari, els catapulta cap als diferents governs, ja siguin de la generalitat, municipals, etc. Increïble però cert!
Màrius Serra, per la seva part, va fer un discurs del qual i, sobre tot, ha transcendit el seu “català a l’atac”. “ALATAC”  és “català” escrit a l’inrevés, d’aquí el títol de l’escrit quan parlo de “mirall” (ja sabeu que els miralls reflecteixen les imatges a l’inrevés) També va parlar de “submarinisme” que és, pràcticament el mateix que “la immersió”, d’aquí que Serra (tal com ho diu ell mateix) va estar a punt de sortir amb una careta.  
Ahir per la tarda, a les 7, als ajuntaments catalans es va fer una concentració a favor de la immersió lingüística. Desgraciadament no hi vaig poder assistir, ja que les obligacions com a fill s’imposen a les socials i polítiques. Ma mare havia d’anar al metge i jo l’havia de portar. 

Mireu els vídeos:

http://www.vimeo.com/28884624
(Només un retret: Va citar massa vegades a Pompeu Fabra, un lingüista que no va "estimar" gens als de parla catalano-occidental. Per exemple espill no estava admès. 


http://www.vimeo.com/28926397

1 comentari:

Cati Brusca ha dit...

Màrius Serra, va estar fantàstic, me va agradar molt.