diumenge, 18 de setembre del 2011

LA FRASE DEL DIA 18-09-2011


Avui he escollit diverses frases. És un d'aquells dies prolífics. Ja us avanço que la darrera és la millor.

1. "Alguns col·lectius tendeixen a organizar-se per ètnies, com els peruans a les autopistes". La frase en qüestió l'ha dit Felip "Fuig", conseller d'Interior de la Generalitat.
Jo crec que és normal. És que els catalans no es van agrupar als Casals Catalans quan van arribar a Amèrica del Sud. O és que ell només parla dels delinqüents? Els peruans de les autopistes ja fa monts d'anys que actuen. Potser algú se'n recordarà de la pel·lícula de "Makinavaja, el último chorizo" protagonitzades per Andrés Pajares on ja sortia una banda de peruans amb ponxos assaltant a l'autopista. La pel·lícula és de l'any 1992!

2. Els marroquins són el 3% de la població catalana i el 27 % dels receptors de la renda mínima". Qui ho ha dit? Francesc Xavier Mena, qui sinó? Potser perquè són els menys qualificats laboralment i els primer en quedar-se a l'atur?

3. Pareu atenció a aquesta que és la que us havia anunciat. "Els enemics de les llengües són els que els imposen i les prohibeixen". Mariano Rajoy, candidat del PP a presidir el govern espanyol, fita que molt probablement assolirà. Quantes vegades ha estat prohibir el català? Unes quantes, la darrera durant la dictadura de Franco. I el castellà? Que jo sàpiga, mai. Ni a les Castelles ni a Catalunya on, potser no sigui vincular, però és d'ús força comú. Però els castellano parlants encara en volen més. Sobre la "imposició", cal recordar que una vegada el Rei borbó va dir que "el castellà no s'havia imposta mai" i a Catalunya ens va provocar un somriure. Quan una cosa es prohibeix, normalment se'n imposa una altra. Avui el castellà encara "s'imposa2 a moltes administracions, sobre tot la de Justícia.