dilluns, 6 de juliol del 2015

Qui estima Grècia no la fa plorar

SISCU BAIGES
Periodista

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va deixar glaçats els interlocutors en les negociacions per la sortida a la crisi financera del país en anunciar que convocarà un referèndum sobre la darrera proposta que li han fet per acarar aquesta crisi. I ho va fer en un estil diferent al que estem acostumats a Catalunya. El referèndum no es farà d’aquí a uns mesos sinó diumenge vinent.
La primera reacció dels membres de l’Eurogrup va ser la de l’amo que castiga el criat que es revolta contra els abusos i l’esclavatge. Fora d’aquí! El ministre de Finances grec, Yanis Varoufakis, va sortir de la reunió de l’Eurogrup i els altres 18 ministres europeus van discutir com reaccionar davant l’anunci del referèndum.
Molts es morien de ganes de castigar la rebequeria grega amb admonicions i amenaces. Però es van mossegar la llengua i, mentre milers de grecs treien diners de matinada dels caixers automàtics dels seus bancs, el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, no tancava la porta a un acord abans de dimarts, quan s’acaba el termini per renovar el rescat econòmic de Grècia coincidint amb un pagament pendent al Fons Monetari Internacional de 1.500 milions d’euros.
El Parlament grec ja ha aprovat la convocatòria del referèndum al qual el Govern d’Alexis Tsipras defensarà el NO davant la proposta d’acord plantejada per la Unió Europea i el FMI. Ho ha argumentat així: “És un ultimàtum que contravé els principis fundadors i els valors d’Europa, el valor de la nostra estructura comuna europea... inclou mesures que portarien a una fragmentació major del mercat laboral, retallades de pensions, noves reduccions dels salaris del sector públic i un augment de l’IVA dels aliments, restaurants i turisme, amb l’eliminació de les deduccions fiscals a les illes”.
Perquè gosen la UE i el FMI exigir més sacrificis als ciutadans d’un país que s’ofega en la pobresa i l’angoixa? Perquè Grècia els deu diners? La relació entre un país i les comunitats internacionals de les quals forma part s’ha de basar en els mateixos criteris que els que imposa un usurer sense escrúpols a un ciutadà escanyat? Se suposa que la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional estan per promoure el progrés, la justícia, la lluita contra la pobresa i la defensa dels drets humans.
Si estimessin Grècia no la farien plorar. No cal canviar el govern grec. Cal canviar els dirigents i la filosofia d’uns organismes internacionals que incompleixen els objectius admirables pels quals van ser creats.