Abans que res fem una mica d’història. L’any 1965 TVE (l’única televisió que hi havia en aquella època) va crear el programa esportiu Ayer Domingo que, evidentment s’emetia el dilluns. Aquest programa era el resum de la jornada futbolística i si es feia el dia següent és perquè la tecnologia de l’època no permetia oferir-lo a les poques hores d’haver acabat els partits. Llavors les imatges havien de volar (literalment) des de la ciutat on es jugaven els partits fins als estudis de Prado del Rey a Madrid.
Buscant per Internet he trobat que aquest programa es va emetre fins 1972 i a partir de 1973 van començar les emissions d’un nou programa: Estudio Estadio, que encara perdura. Per cert, l’arribada d’aquest nou programa va portar tot una sèrie d’innovacions tecnològiques, com ara laarxiconeguda moviola.
Permeteu-me que posi en qüestió aquestes dades i que, encara que només sigui per una vegada, contradigui al Sr. Internet.
Mireu, el mes d’octubre de 1976 vaig començar a treballar a Castelló. Per aquella època, la capital de la Plana tenia un gran nombre d’aficionats al Barça, molts més que al Madrid o fins i tot al València. Tenia 18 anys i com haurien fet la majoria de joves, una vegada acabàvem de treballar sortíem per Castelló a fer unes cerveses. Un dia el propietari d’una de les tasques on solíem anar ens va dir:
-Com continuï guanyant el Barça, els dilluns hauré de tancar el Bar, ja que la gent es queda a casa per veure el resum del partit.
Per tant, hem de deduir que la temporada 1976-77 (que al final no va guanyar el Barça tot i proclamar-se campió d’hivern) encara s’emetia el programa Ayer Domingo.
Ara donem un salt en el tems. A la dècada dels anys 80 es van començar a crear les televisions autonòmiques (TV3 va començar a emetre l’any 1983) i a partir de 1990 les privades Antena 3, Tele5 i Sogecable (Canal +) I poc a poc, els nostres receptors es van anar omplint de canals al mateix ritme en que les televisions en obert anaven perdent qualitat.
Un dels programes estrella de les televisions ha estat des de fa molts d’anys el futbol. Normalment, les màximes quotes d’audiència televisiva sempre coincideixen amb la transmissió d’un gran partit de futbol (al menys sobre el paper) Per això, tant els estaments futboleros com les televisions, se’n han adonat que es necessiten mútuament i, a la vegada han buscat allò que és millor per als seus interessos. Evidentment amb el suport dels governs respectius.
Va ser en època d’Aznar quan un dels dos partits de lliga entre el Barça i el Madrid va passar a oferir-se en tancat. Es a dir, pels canals de pagament. La Lliga de futbol és garantia així un ingressos suplementaris i les televisions privades veien com augmentaven el nombre d’abonats davant de qualsevol retransmissió de futbol. Un negoci rodó!
I com que tot anava vent en popa, es va passar d’un partit en obert i un de tancat a dos de tancats. Així, si vols veure un Barça-Madrid, d’una manera o d’una altra t’hauràs de rascar la butxaca.
No obstant, però, el desengany més gran el vaig tenir en veure que les grans estrelles del futbol sempre demanaven més diners a l’hora de negociar els nous contractes, indiferents a la realitat d’una bona part de la societat que, mentre, veien com se’ls hi rebaixava el sou o directament, es quedaven sense feina. Davant d’això vaig decidir no gastar-me un duro més en futbol, al menys de forma conscient. Les fundacions que tenen alguns jugadors o els partits benèfics que juguen de tant en tant només serveixen per a rentar una mica la seva imatge. Personalment no em convenç.
La darrera polèmica ha arribat amb el començament de la lliga 2015-16. Si pràcticament abans no podíem veure partits en obert, a hores d’ara ni tant sols podem veure resums decents dels partits. I és que aquest any, la Lliga de Futbol Professional amb Javier Tevas al capdavant, ha decidit vendre els drets d’aquestes imatges a TVE. Llavors, el canal públic, pel dret a la informació que tenen la resta de cadenes, els hi passa un petit resum tancat, sense la possibilitat de poder triar les imatges o fer-ne altres usos, com per exemple repetir les imatges més conflictives (la moviola de la que parlava més amunt) Aquestes imatges només es podran oferir durant les notícies i, per tant, no es podran emetre en cap d’altre cas.
El tema va així. La Lliga, propietària dels drets del futbol professional, ven a TVE un resum de 5 minuts. Aquests 5 minuts recullen els gols (si és que els hi ha), les millors jugades així com les més polèmiques (penals, fores de joc...) Després TV3 vent a la resta de cadenes amb les que s’ha firmat un contracte sobre 1,5 minuts. Normalment, a part dels gols (si els hi ha) poca cosa més es pot veure i, per suposat, mai les jugades conflictives.
L’únic grup que no ha signat el contracte ha estat Mediaset, propietari de Tele5 i la Cuatro entre d’altres. I ho han fet perquè ho consideren injust i, per suposat, apel·lant al dret de la informació. Encara que no miro quasi mai cap d’aquests canals, en aquest cas estic plenament d’acord amb la seva postura.
Al final passaré de desenganyat a perdre per complet l’afició al futbol. Què trist!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada