diumenge, 6 de setembre del 2015

PROGRESSA ADEQUADAMENT

Després de 28 anys de governs monocolors de CiU, des del passat 13 de juny tenim a Amposta un nou govern, el de la candidatura Esquerra d’Amposta- Acord Municipal, integrada per Esquerra Republicana de Catalunya, Esquerra d’Amposta (un partit d’àmbit local), Esquerra Unida i Alternativa i Iniciativa per Catalunya, així com per altres plataformes ciutadanes i gent independent.
Com que la victòria de dita formació va ser per majoria absoluta (11 regidors de 21), garanteix als guanyadors poder aplicar el seu programa electoral sense haver d’arribar a pactes concrets. Certament, l’heterogeneïtat de la candidatura hom fa pensar en la complicació que, molt possiblement, hi va haver a l’hora de confeccionar-lo, però penseu que no és el mateix arribar a un pacte d’aquestes característiques a nivell nacional, com a l’hora d’intentar assaltar el govern municipal. Les prioritats dels pobles són les mateixes tant si governen els partits de la dreta com els de l’esquerra, l’única cosa que canvia l’ordre i la forma d’executar-les.
Des d’aquell 13 de juny, encara no han passat ni 100 dies, el temps de gràcia que sé sol donar als governs abans de fer els primers balanços. Com aquell que diu, no has tingut ni temps de prendre possessió de la cadira quan ja havien arribat les Festes Majors.
Abans de les festes però, l’equip de govern presidit per l’alcalde Adam Tomàs, ja va prendre les primeres mesures, entre les que vull destacar les següents: la campanya per a sensibilitzar a la ciutadania de l’ús adequat dels contenidors de brossa, així com de la recollida d’objectes voluminosos, posar una mesa electoral al Poble Nou (fins ara havien d’anar a Votar a Amposta), l’elecció directa de l’alcalde del Poble nou per part dels seus habitants (fins ara el representant de l’alcalde era nomenat pel propi alcalde), crear un servei de pediatria de guàrdia a l’Hospital Comarcal (de propietat municipal) i donar suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre (un fet impensable en els governs de CiU)
La programació de les Festes Majors ja estava pràcticament tancada abans de la constitució del nou ajuntament. Això és així, perquè després no queda temps material per a organitzar-les. Una ciutat com Amposta té un programa d’actes molt atapeït i, a part d’això, s’haurien de contractar tots els espectacles que inclourà el programa, la qual cosa s’hauria de fer a corre-cuita sense pràcticament temps material per a dur-ho a terme.
Tot i això, el nou equip de govern ha volgut posar la seva particular empremta al contractar alguns espectacles que no havien actuat mai a Amposta o que feia molts d’anys que no ho feien (serà per alguna cosa en concret?) Així, la nit de divendres 14, i després de 21 anys de no haver estat contractats per l’ajuntament, actuaven davant d’unes 4.000 persones el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i diumenge 16 ho va fer la cantautora Montse Castellà, una persona molt compromesa amb la majoria dels moviments socials de les Terres de l’Ebre, com per exemple amb la Plataforma Trens Dignes. Finalment, i com a colofó de la festa, diumenge 23 actuava el grup els Catarres.
Si a aquests fets li sumem l’actuació de dimecres 19 de Pepet i Marieta, en aquet cas dintre de la programació de Surt al Castell que, des de fa 5 anys venen organitzant unes festes alternatives al marge de les oficials, arribarem a la conclusió que, aquest any, han passat per Amposta, sinó els millors, si al menys els artistes més representatius del territori.
Però no tot poden ser flors i violes... En el tema del tractament de la brossa s’ha de reconèixer que s’ha millorat, però encara s’està molt lluny d’haver assolit la situació ideal. Cal seguir incidint en aquest punt i en un altre que a mi també em sembla crucial: el de la circulació a Amposta. Crec necessària la convocatòria d’una taula d’experts (policia local, professors d’autoescoles...) per mirar d’esmenar aquelles deficiències que després d’un Pla de Mobilitat, una reforma, diversos retocs i campanyes sensibilitzadores, desgraciadament, encara ens trobem massa sovint per la nostra ciutat degut a les conductes incíviques d’alguns conductors, però també mirar de canviar alguns aspectes de circulació en determinats punts i, perquè no, de posar semàfors on hi ha més afluència de transit (Amposta deu de ser l’única –o de les poques- ciutat de Catalunya de més de 20.000 habitants que no té ni un sol semàfor)
I per acabar vull posar el dit a la nafra. L’any que ve que el programa de festes ja el confeccionarà integrament el nou equip de govern... S’atreviran a racionalitzar els actes (que no espectacles) taurins?                   

Fins ara, tot indica que el nou equip de govern progressa adequadament. Esperem que fins al final de legislatura continuï pel mateix camí i l’acabi amb bona nota.