diumenge, 4 de març del 2018

CEL ENNUVOLAT 10

Bon dia! 

dissabte, 3 de març del 2018

ELS SABORS D’ABANS

Allà pèls anys 60 (crec recordar que era el 1968, tot i que no va ser al maig, sinó finals d’octubre) una andalusa que va haver de fugir de la guerra Civil i que se va acabar refugiant a París, un dia li va dir a una tia meva que també havia viscut peripècies semblants:

(Tot i que ho posaré en castellà, mireu de imaginar-vos la conversa en un andalús d’aquells tancats)
-Pues si, niña... Cuando yo era joven y vivia en el pueblo, de las tripes de los pollos hacíamos un caldo para chuparse los huevos... Ahora en cambio, compras un pollo en la carnicería y a dentro no tienen tripa ni tienen nada... Yo creo que los hinchan como los globos...

En aquella àpoca era impensable que ma mare anés a la carnisseria a comprar un pollastre o una gallina per a fer brou. La majoria de bestiar que necessitàvem per a fer bullir l’olla el teníem a casa... I quan dic a casa ho dic amb el sentit literal de la frase. Ja que a les golfes de casa, en un o d’altre moment, hi vam arribar a tenir gallines, conills, colomins i fins i tot ànecs que, sense cap mena de dubte eren el més bruts.
Les gallines menjàvem llicsons i restes de menjar, el conills herba i peladures de patata, el ànecs picaven els carbassons que eren massa grans per a ser consumits pels humans... De fet només recordo que de tant en tant anava a la botiga de la Primitiva, la dona de Joaquín de Damián a comprar panís trencat i una pinso per a les gallines i conills.
Sobre els ous que ponien les gallines tinc una imatge gravada a la ment: a part de que el rovell tenia un color groc més fosc, el pessigava, l’enlairava i no se trencava... Proveu-ho de fer ara...
De la meva infantesa i joventut guardo imatges inesborrables: els tords fregits amb els perets, les salsitxes i botifarres de la tia Pepeta de la Fermina rostides a la brasa acompanyades de tomates de penjar... Els gust de les tomates i la fruita acabades de collir, sobre tot les cireres... Uns gustos que desgraciadament s’han perdut i que seran difícils de recuperar.
Mon iaio Manuel era molt amic del tio Gabriel i de Beli. Tant que Beli m’ha dit sempre Manuel quan s’ha dirigit a mi. Sovint els ajudava a la matança del porc que se feia a l’escorxador i de vegades fora. L’escorxador com ja vaig explicar formava part de l’edifici on també estava la peixateria i la bàscula i que ara és el casal.
Se necessitaven diverses persones (normalment homes) per a poder aguantar el porc. Llavors sé li clavava un enorme ganivet al coll i se’l deixava dessagnar mentre no parava de xisclar i moure’s compulsivament. La sang queia sobre un ribell i una dona no parava de remenar per a que no quallés. Després, a manca de bufador de butà, se’ls sufrimava amb argelagues.   
Però el millor encara havia d’arribar. Ja per la tarda, a la sala de casa el tio Gabriel i la tia Pepeta s’hi feia el mondongo. Segurament recordareu el olor de ceba bullida que sé sentia al passar pel carrer, però sobre tot de les botifarres acabades de coure.

Menjar-te una botifarra acabada de fer és un dels plaers, encara avui, més grans. De fet en algunes carnisseries d’Amposta s’anuncia quan se podran comprar les botifarres calentes.   

LA CIUTAT QUE VOLEM 3-03-2018

Trasllat a la Benemèrita. 

LA NOSTRA RIBERA 466