dilluns, 2 d’abril del 2012

SOBRE L'AMNISTIA FISCAL DEL GOVERN DEL PP


Des de que es van fer públics els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2012, han creat un gran rebombori. Sobre tot quan es va saber que hi haurà una amnistia fiscal per als grans defraudadors que, en molts de casos, evadeixen capitals a paradisos fiscals. Després d’haver defraudat grans xifres d’euros als fisc espanyol, ara, el govern del PP els amnistia i només els hi cal pagar un 10 % del total dels impostos que no hagin pagat al fisc. Això sí, durant els 4 darrer exercicis, ja que tot l’anterior, per llei està prescrit i no tindran que donar compte.
Segurament haureu escoltat que hi ha gent que les hi ha tocat la loteria una vegada i una altra. La majoria d’aquests casos és una forma de blanquejar diners. Us ho explico, a una persona anònima li toca un premi de la rifa de Nadal de 40.000 euros (què és el que toca per un dècim) Llavors va un que vol blanquejar diners i li diu que n’hi donarà 45.000 (quasi un milió de pessetes més) Si accepta, el que blanqueja va i cobra i així pot dir que li ha tocat la rifa. Ara bé, l’altre té un problema que, de vegades, ni ho sap. Però com que, segurament ni és un empresari, ni professional ni res de tot això, si és una mica llest, només cal que els amagui ben amagats i que els vagi gastant poc a poc.
Però el que no ha tingut tanta repercussió, al menys entre el gran públic (fins i tot la majoria dels treballadors de l’Agència Tributària ho desconeixíem) és la llei 10/2010 sobre el blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme.
Només fa unes poques setmanes, una assessora fiscal m’explicava que va assistir a un curset sobre la posada en pràctica d’aquesta llei. El curset es va donar a Tarragona per part de l’Associació Professionalde Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears i era d’obligada assistència de tots els professionals que s’hi dediquin, ja siguin els propis titulats o els treballadors de l’assessoria, sota l’amenaça de multa de no fer-ho.
Els van explicar que quan entra a l’oficina un hipotètic client, la primera cosa que se l’hi havia de fer, és un qüestionari per esbrinar la seva situació davant el fisc i, en el cas de sospitar que podria ser un defraudador, rebutjar-lo, sense donar-li els motius i denunciar-lo davant l’Agència Tributària. En el cas de no fer-ho, a l’assessoria sé li podria posar una multa de fins a 60.000 euros.
Ara mateix trobo que aquestes dues lleis són una mica contradictòries. Al menys que quan un entri a una assessoria per a fer-se client, ja ho faci amb la intenció d’acollir-se a la nova llei i declarar els diners que ha estat defraudant en els darrers anys. I si no ho fa així? Cal informar-lo sobre la possibilitat que té de fer-ho? O, automàticament se’l ha de denunciar?
Imagino que, com passa quasi sempre, es donaran instruccions al respecte, però de moment, el dubte planejarà sobre els assessoris fiscals.
Acabaré explicant una contradicció més delgovern de Rajoy. Quan era a l’oposició “s’oposava” (i valgui la redundància) a qualsevol amnistia fiscal per part del govern socialista. Ha trigat poc, de fet quan ha presentat els seus primers PGE, per a desdir-se una vegada més i fer el que deia que no faria, igual com va passar amb la pujada de l’IRPF i que segurament acabarà passant amb l’increment dels tipus de l’IVA.
Temps al temps...