dijous, 5 de juny del 2014

DIARI DE CROÀCIA 6. DUBROVNIK. UNA GRAN MURALLA ENVOLTA LES CASES AMB TAULADES NOVES

La següent etapa era Dubrovnik. Després d’Split ja no hi ha autopista i, per tant, s’ha de circular per l’única carretera que va cap al S seguint la línia de la costa. Si alguna vegada feu aquest recorregut, penseu que haureu de passar durant uns quilòmetres per territori de Bòsnia-Herzegovina que, a diferència de Croàcia no pertany a la Unió Europea i, per tant, cal portar passaport.
A la sortida de Croàcia, els únics policies eren d’aquell país i, en veure els nostres passaports espanyols, el policia de la garita no es va poder estar i ens va parlar del Madrid, del Barça, del Atlètic...
Albert va voler para a un petit poblet costaner per a que poguéssim dir que havíem estat en territori bosnià.
Era diumenge, però no s’hi veia cap activitat especial. Uns clients del bar on varem seure a prendre alguna cosa (i que es van declarar del Madrid), ens varen tornar a recordar la victòria dels blancs de la nit anterior, però al final tots quedarem amics i ens van convidar a prendre una altra cosa
 
Al anar a pagar la primera consumició ens en adonarem que no portàvem moneda del país i preguntarem si podíem pagar en Euros. Però como no portàvem solt i el canvi ens el haurien tornat en marcs del país. Al final ens varen acceptar Kuna croata.  
Reemprenguérem el viatge i a pocs kilòmetres un altre cop varem de tornar a passar el tràmit fronterer. I, una altra vegada, la policia tornava s ser únicament croata. En aquesta segona duana, el policia es va limitar a veure la nacionalitat dels passaports i, sense obrir-los, ens els va tornar indicant que podíem seguir.
En arribar a una nova destinació, la tasca més complicada era aparcar i trobar el lloc on ens havíem d’allotjar.  Aconseguírem aparcar, però lluny de la nostra destinació. En voler sortir, algú ens va tocar el clàxon i va passar a tota velocitat. Era un cotxe de policia, darrera un altre i, tot seguit una comitiva on anaven 7 o 8 cotxes més i els dos últims tornaven a ser de la policia, van passar a tota velocitat. Aquest fet va produir un gran embús, ja que tots els cotxes de la comitiva van aparcar al costat d’un hotel de 5 estrelles. Quan varem passar per aquell lloc vaig poder veure que un dels cotxes portava uns banderins a la part davantera. No hi havia dubte: era una persona important. Jo vaig apostar pel President de Croàcia, però no poguérem confirmar els fets.  
Minuts més tard varem deixar el cotxe a un aparcament situat al costat de la muralla Est de la ciutat que, al ser diumenge no es pagava, però calia esperar a l’entrada a que sortís algun cotxe aparcat. D’haver-ho sabut, per allí mateix podríem haver arribat a l’apartament, però donarem la volta i entràrem per la porta Sud.  
 
L’apartament (Vila Maja) es trobava a un carrer d’escales empinades que, com ja he dit, donaven a la porta Est. I quan, finalment hi arribarem, encara calia pujar 2 pisos per una estreta escala de cargol amb les pesades maletes...
Dubrovnik es pot comparar amb Peníscola: al costat del mar, envoltada de muralles. Ser destinació de creuers l’ha convertit en un referent turístic de primer ordre.
Certament té edificis notoris i poder recórrer el perímetre de la ciutat per la muralla li dóna un plus afegit. Des de la muralla s’observen les teulades de les cases i crida l’atenció de que la majoria siguin noves. Aquest fet té una fàcil explicació: durant la guerra dels Balcans, el 70% de les cases van ser destruïdes pels bombardejos dels exercits iugoslaus, serbis i montenegrins, tal com s’explica a un panell situat a l’entrada de la població per l porta Est.