dimarts, 25 de setembre del 2012

Clientelisme, feudalisme i màfia (un article de Paco Túnez, un company de treball i delegat de la UGT)


La CEOE i la CEPYME tornen a la càrrega perquè es pugui acomiadar als funcionaris, amb noms com  “flexibilització” i uns altres per l'estil, però la pretensió és la que és, li diguin com li diguin.

Durant l'Edat Mitjana hi havia senyors feudals, camperols i artesans. El poder absolut ho tenien els senyors feudals, que protegien als camperols i artesans a canvi d'un fort pagament (diners, collita, armes, serveis personals, etc.).

Ni els camperols ni els artesans tenien drets i la seva vida estava dedicada a servir al seu senyor. Aquesta relació es va anomenar  CLIENTELISME.

Al llarg de la història la màfia ha actuat i actua de la mateixa forma, protecció a canvi “d'alguna cosa”. També és CLIENTELISME.

I van néixer les Administracions Públiques, que el seu objectiu era i és servir a la societat de manera objectiva i sense favoritismes i es doten de personal independent al govern de torn.

Als països denominats democràtics, l'Administració Pública es compon de funcionaris que des del seu lloc de treball apliquen la llei de forma objectiva, és a dir, no tenen en compte les pressions que exerceixen els grups de pressió (patronal, lobbyes, partits polítics, persones influents en la societat, grans empreses, etc.). Per a això, els funcionaris són triats mitjançant un sistema (oposició) que garanteix la seva imparcialitat, tenen un salari fix i estabilitat en l'ocupació (excepte l'obertura d'expedient sancionador que comporti el seu acomiadament).

Des de ja fa temps i ara s'empitjora (en crisi sembla que tot val), grups de pressió com la CEOE o la CEPYME estan desprestigiant i pressionant perquè es pugui acomiadar als funcionaris, però no per expedient disciplinari, sinó quan es vulgui i als qui ells decideixin. Quan això ocorri, aquests llocs seran exercits per “càrrecs de lliure designació” o “a dit”, o el que és el mateix, familiars i amics. A partir d'aquí, l'Administració Pública actuarà de forma subjectiva i arbitrària, prevalent els interessos de grups de pressió sobre els interessos de la societat.

És el nou CLIENTELISME, on aquests grups de pressió, protegeixen a aquestes persones en el seu lloc de treball a canvi de favors de l'Administració Pública, a la qual tots contribuïm i que només trauran benefici uns pocs.

2 comentaris:

Brian ha dit...

Interessant ...
que en penseu del sistema britanic de funcionaritat ? (jo en soc fan!)

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Brian, no conec l'administració anglesa i m'imagino que a Paco li passa el mateix. Potser ens ho tindries que explicar. (No cal aquí)