dilluns, 24 de novembre del 2014

QUÈ PASSA A TORTOSA?

Muralles per la zona del Seminari. 
La casualitat ha volgut que després d’escriure l’article Què passa a Amposta, avui en pregunti el mateix de la capital del Baix Ebre. La gran diferència entre les dues poblacions més importants de les Terres de l’Ebre és que mentre a Amposta l’any que ve farà 28 anys consecutius de governs de CiU, a Tortosa hi va haver un parèntesi de govern d’esquerres amb Joan Sabaté com alcalde (1999-2007)


COMPRA DE PATRIMONI 

L’alcalde de Tortosa Ferran Bel va anunciar amb tota la pompa fa unes 3 setmanes que l’ajuntament havia adquirit el fortí de Tenalles (o Tenasses), a tocar del barranc del Célio, per la zona de Remolins. A la roda de premsa també hi va assistir el regidor de cultura, company i amic Joaquín del Pino.
Quan vaig parlar amb Joaquín, aquest estava molt il·lusionat amb l’adquisició de patrimoni històric per a la ciutat i va dir que feia temps que hi anava al darrere i que, finalment, s’havia pogut arribar a un acord amb els propietaris per a comptar-lo.
Tal com explicaven els diversos mitjans que es van fer ressò de la notícia, el fortí tenia diversos propietaris. A principis de la dècada dels anys 70, un grapat de prohoms de Tortosa va decidir comprar-lo. Un d’ells va ser Sabaté, el propietari d’IMSSA-TAMSA ubicada a la Raval de Cristo i que com recordareu va fer fallida deixant els treballadors sense cobrar.
Després del judici, alguns treballadors es van quedar amb la part que tenia Sabaté del fortí. Ja veus tu!
  

‘PILOTASSO’ IMMOBILIARI

Després de la important notícia pot arribar la polèmica. Un altre company de treball (a qui vull mantenir en l’anonimat) ens explicava que el valor real del fortí era 0.

-Tindrà tot el valor històric i arquitectònic que es vulgui, però l’econòmic és 0! Ara bé, gràcies a l’ajuntament, ara, els propietaris s’han trobat amb terreny que val 200.000 euros. Això és així perquè se’ls hi permutat el fortí per un solar a l’entrada de Tortosa, a la zona coneguda com els Portals de Tortosa, un lloc on sabeu, s’està instal·lant una bona part del comerç de la ciutat.

Difícilment els nous propietaris faran alguna cosa plegats, per tant, hauran de trobar una bona ocasió per a vendre.

-Això seria si, per exemple (va continuar explicant l’altre company), s’hi es fes per aquella zona el tercer institut de Tortosa. Llavors la Generalitat podria comprar-los el terreny.

Normalment quan s’ha de construir un nou col·legi o institut, l’ajuntament pertinent, cedeix a la Generalitat els terrenys per a fer la infraestructura. Crec que difícilment es donarà el cas de que la Generalitat compri aquells terrenys quan en pot aconseguir uns altres encara que sigui en cessió. Però la polèmica està servida.
Com a ciutadà (i a sobre d’una altra població) no sé si aquest rumor està fundat o no. Només el temps ho dirà i posarà cada cosa al seu lloc. 


ELS TICS AUTORITARIS DE L’ALCALDE

Quan algú governa amb majoria absoluta, li sol canviar radicalment la manera de ser. Aquella persona afable i propera, de sobte, es converteix en una persona autoritària i llunyana. Així opinen de l’alcalde diversos regidors dels diferents partits polítics que conformen l’ajuntament tortosí.
Aquests tics autoritaris van quedar demostrats durant la jornada electoral del 9-N. Un sindicat d’ensenyament així com diversos professor estaven recollint signatures a favor d’una escola catalana, pública, laica i de qualitat. En un moment donat va arribar l’alcalde acompanyada per la seva número dos i els va demanar que pleguessin la paradeta que allí no s’hi podien estar. Llavors li van ensenyar a l’alcalde la sol·licitud que havien registrat a l’ajuntament i el corresponent pagament de taxes (jo al·lucino que un ajuntament cobri a un sindicat per posar una taula al carrer!) Els hi va dir que d’acord, però que no se’ls hi havia donat el permís.
Per a justificar-se, l’alcalde els hi va dir que van ser el membres de l’Assemblea Nacional Catalana els que havien trucat a la policia local i que aquests li havien trucat a ell. Tal i com ho recollien els dos diaris digitals més importants de les nostres contrades: l’Aguaita i la Marfanta.  
Tu t’ho creus? Jo tampoc. Una tasca que és pròpia de la policia no li passaran a l’alcalde.

Sembla ser que quan CiU parla del dret a decidir, només es refereix a la independència de Catalunya. El model d’ensenyament el decideix el govern de Catalunya de forma unilateral!