dimarts, 18 de novembre del 2014

S’HA D’ESCOLTAR AL POBLE (Carta enviada a diversos diaris)

L’error més gran que es pot cometre en política és no escoltar els ciutadans i pensar, erròniament, que estan equivocats per no compatir les mateixes idees dels seus governants.
Sovint m’agrada recordar una anècdota que va passar a Uruguai de principis dels 80, quan la dictadura d’aquell país estava agonitzant. Els militars van voler fer un referèndum a l’estil del que s’havia fet a Espanya l’any 1976 sobre la reforma política.
Amb més del 90% dels vots, la ciutadania va triar canviar la forma de govern. Els militars, que no volien abandonar el poder, es van adreçar al poble per a dir-li que no ho havien entès i, després d’explicar-los-hi les bondats de continuar amb al règim polític que hi havia, es convocaria una nova consulta. Així ho van fer i després de intentar convèncer la població, es va convocar el nou referèndum. El resultat no va ser el que esperaven: es va incrementar la participació i el percentatge de vots favorables a la reforma va superar el de la primera vegada. Si alguna cosa no accepta la població és que se’ns prengui per babaus.
Rajoy ha de venir a Catalunya ha explicar-nos les avantatges de continuar units a la resta d’Espanya i a oferir-nos alternatives econòmiques. El tòpic de que els catalans només pensem amb la pela, encara deu d’estar ben present a l’imaginari dels espanyols...
Com diu la dita castellana, obras són amores y no buenas razones. Que Rajoy no ens vulgui vendre ara el que se’ns ha estat negant durant tants i tants d’anys.
Tants, que les prioritats dels catalans han tingut temps de canviar i les aspiracions que teníem ha deixat pas a noves quimeres.


DNI 39655582-V