dilluns, 17 de març del 2008

REFERÈNDUM D'HORTA: SORTIR-NE EL TRET PER LA CULATA

Poques vegades és noticia per tot Catalunya un acte que es faci a les Terres de l’Ebre. El referèndum d’Horta de San Joan, sobre si el veïnat volia la instal•lació d’un parc eòlic al seu terme municipal, celebrat ahir, va ser-ne l’excepció. Catalunya Informació se’n feia ressò cada mitja hora i també era notícia a un diari com el Periódico de Catalunya, tant ahir com avui. La Plataforma per la Terra Alta, opositora de la construcció massiva de molinets, parlava de pregunta tendenciosa, ja que, en la argumentació de la pregunta portada a consulta popular vaticinava conseqüències econòmiques negatives per a la població. La pregunta era la següent: “Estàs d’acord en la instal•lació del Parc Eòlic als Pasells i els conseqüents beneficis econòmics que aportarà al municipi, tal i com han fet altres pobles de la comarca?” No obstant això, el poble, que de forma massiva va acudir a les urnes, va votar-hi en contra. D’una població de 1.300 habitants, van anar a votar 811, dels quals 630 van votar de forma negativa i només 169 van dir sí a la pregunta formulada des de l’ajuntament (CiU)
Jo diria que el poble va rebutjar el xantatge que se li volia fer. També he escoltat que es vincula a l’alcalde amb l’empresa que pretenia fer la instal•lació i que ja comptava amb el corresponent permís de la Generalitat de Catalunya.
Un fet com aquest té un precedent important. Recordo que a principis dels 80, a Uruguai (com a l’Argentina) hi governava una junta militar. I van fer un referèndum (con el que es va fer l’any 76 a Espanya) sobre si el poble volia un canvi de règim, es a dir, si volien la democràcia. Més d’un 90 % va mostrar-se a favor. La junta militar, contrariada, va dir que el poble no havia entès bé el sentit de la pregunta i desprès d’un període on s’explicaria al poble que es volia dir exactament, es faria un altre referèndum. Hi va haver més participació i encara un percentatge superior de vots favorables al canvi polític. De vegades, encara que ho sembli, els governants, no estan en ús de la veritat absoluta i és el poble qui ostenta la sobirania i el que, en un moment donat, pot fer canviar el signe del govern.