dimecres, 18 de gener del 2012

VEGUERIES?


L'anunci de la vicepresidenta del govern català Joana Ortega em va agafar per sorpresa. No podia pensar que ara CiU apostés per les vegueries en detriment dels consells comarcals.
S’ha dit que, històricament, els conselles comarcals han estat les “menjadores” de CiU. La majoria dels consells han estat sempre controlats pels nacionalistes, fins i tot durant la etapa dels diferents governs d’esquerres, com va passar amb els del Montsià i la Ribera d’Ebre. Però d’altres com el del Baix Ebre o la Terra Alta, van seguir estant controlats per CiU.
Sobre tot CDC ha controlat el tema de l’ocupació als consells. Ha col·locat els seus o als fills dels seus, igual com ho ha fet als ajuntaments on ha governat o a d’altres institucions públiques i privades. No fa gaires dies, un blog d’Amposta denunciava que el gerent del Consell Comarcal del Montsià havia col·locat a son fill. Però no és l’únic cas.
La nova aposta de CiU per les vegueries (jo encara no ho tinc gens clar), passaria no tant sols per la supressió dels consells comarcals, sinó també, de els diputacions provincials què, com passa amb els consells, també solen preferir ocupar a la seva gent.
El “desmantellament” de les diputacions, tant necessari com essencial, des del meu punt de vista, hauria de ser aprovat per una llei estatal, la qual cosa és, en principi, difícil. Però no impossible. Durant la campanya electoral, Rubalcaba apostava fort per aquesta mesura per a reduir una part del dèficit públic de l’estat. Si des del PSOE es pensava que era possible, ara només falta que, des del PP, també ho vegin així.
Per a què serveixen avui en dia les Diputacions? Segurament que molts dels meus lectors es deuen de fer la mateixa pregunta i no hi troben cap resposta. Tradicionalment, les diputacions, han fet de repartidora de les subvencions de l’estat cap els ens locals, es a dir, sobre tot els ajuntaments, però també els consells comarcals. Però no només es queden aquí. Les entitats, associacions, clubs, etc. També solen rebre ajudes de l’ens provincial. Ara la pregunta és: Això no es pot fer des d’un altre organisme? Evidentment que si. El que passa és que els polítics són reticents perquè els sous que es cobren a les diputacions són força elevats i no es volen perdre aquests “privilegis”.
Crec que ja ho he contat més d’un cop, fa anys la Diputació de Tarragona tenia una brigada de “vies i obres” amb seu a la Galera, tres cases d’alt de la de mons pares. El motiu és que el caporal que comandava la brigada era del poble. Quan aquest es va jubilar la brigada va passar a Amposta i va desaparèixer al cap d’uns anys. Les competències les va assumir la Generalitat.
També són propietat de la Diputació els conservatoris de música i algunes biblioteques. La marca turística Costa Daurada també depèn de la Diputació i poca cosa més.
En el cas de que aquestes competències fossin assumides per les Vegueries, evidentment, caldria sumar-li també les dels consells comarcals. Seria un òrgan molt més proper al territori i, per tant, millor coneixedor de la realitat quotidiana.
Però les vegueries no haurien de tenir (ni cometre) els defectes que ara tenen els altres organismes. De conservar els mateix pressupost i tenir les mateixes competències, segurament estaríem davant un engany institucional. La idea inicial de suprimir-les per a reduir el dèficit s’hauria convertit en una fal·làcia.  

L