dijous, 4 de febrer del 2016

AGRICULTURA SUBVENCIONADA

Una de les sequies de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre.
És conegut que els agricultors reben subvencions de la Unió Europea per alguns dels productes que conreen. Per aquesta zona els més coneguts són els que es cobren pel conreu de l’olivera i les agroambientals de l’arròs, però també se’n poden cobrar per la fruita seca, etc.
Però no vull parlar d’aquestes subvencions, sinó d’aquelles que no es cobren, però que repercuteixen molt en la producció. De què estic parlant? De la majoria dels sistemes de rec.
Aquesta nit TV3 emet un debat dintre de l’espai .cat on es confrontarà els regants de Lleida amb els defensors de l’Ebre. Per part de la Plataforma en Defensa de l’Ebre anirà Manolo Tomàs i per part dels regants de Lleida el president del Segarra-Garrigues Josep Maria Jové. Fa un parell d'anys ja esclatar la polèmica sobre aquest tema i TV3 se'n va fer resso al programa els Matins amb la intervenció de l'ecologista José Luis Gallego. Sembla que davant la gran manifestació que es preveu per a diumenge a Amposta el tema torna a estar de rigorosa actualitat.
L’objectiu del pagesos de Lleida, regants del canal Segarra-Garrigues, és aconseguir regar més hectàrees de terra, com a més millor. De fet el mateix objectiu que tenien els pagesos de València i Múrcia quan els hi van posar la mel a la boca amb el tema del PHN.
Les comunitats de regants es converteixen amb les propietàries de l’aigua i les gestores del rec i per tant, són les primeres interessades en obtenir més cabal d’aigua, ja sigui per ampliar regadius, ja sigui per a vendre-la a d’altres regants o hipotètics regants que no gaudeixen del mateix recurs. D’aquí que bona part de les juntes directives de les comunitats no només no s’oposen al transvasament del riu, sinó que volen que es faci per a especular amb l’aigua.
Però aquest aigua que és un recurs relativament barat podria encarir-se fins a quantitats inassumibles si es repercutís el cost i manteniment de les infraestructures.
Quan val fer pantans, canals, ponts, canonades, comportes, estacions de bombeig, etc., etc. ? Evidentment molts milions d’euros que paga l’estat o bé les comunitats autònomes que hi tenen competències.
Durant el govern del Tripartit i amb responsables socialistes davant la conselleria d’Agricultura, es va aprovar el rec de la Terra Alta i el canal l’Aldea-Camarles. Sé que alguna cosa s’ha fet, però no tinc idea de si, finalment, s’han acabat les infraestructures hídriques.
També es va prometre (per enèsima vegada) que s’acabaria el canal Xerta-Sénia i que portaria l’aigua a les terres de secà d’un bon grapat de termes municipals de les nostres comarques: Xerta, Roquetes, Tortosa, Santa Bàrbara, la Galera, Godall, Ulldecona, etc.
La Comunitat de Regants del Canal Xerta-Sénia ja fa molts d’anys que està constituïda i té la seva seu al carrer major de Santa Bàrbara. Qui paga el cost que genera el manteniment de la seu i d’altres despeses que de ben segur que les hi ha. Evidentment la mateixa administració.
Però realment l’aigua acaba regant els conreus dels pagesos o serveix per a una altra cosa? Aquesta és la mare del corder... Hi ha de tot: hi ha pagès que rega, però també pot servir per a d’altres usos, tal com es pretenia fer al Llevant espanyol amb l’aigua de l’Ebre fruit del PHN.
Si repassem la història, els primers projectes de canal cap al Sud, havien de portar aigua als alts forns de Sagunt, però la crisi de l’acer de principis dels anys 80 va enterrar la idea. La denominació de canal Xerta-Sénia ve d’aquella època, ja que abans era Cherta-Sagunto.
Qui té mes interessos en aquets tipus de negocis ni són els pagesos ni tan sols les comunitats de regants, sinó les grans empreses constructores, les que subministren els materials (formigó, tubs, etc.) i la banca.
Per això, ràpidament van buscar noves necessitats. No té sentit portar l’aigua a València si no hi ha demanda. En aquest casos, el primer que cal és buscar còmplices i dur a terme grans campanyes mediàtiques. Els còmplices són els pagesos d’aquelles zones als que se’ls hi promet aigua barat i en quantitat. Des les campanyes mediàtiques se’n encarreguen els governs i els mitjans de comunicació afins. La idea que l’aigua de l’Ebre es perd a la mar està tan generalitzada per les terres del Llevant que ens consideren als ebrencs insolidaris i no entenen que l’aigua del riu és per a mantenir el fràgil ecosistema deltaic. Suposo que també recordareu que quan hi havia una gran avinguda als de Canal 9 els hi faltava temps per a vindre a enregistrar les imatges i passar-les amb comentaris del tot interessats.
El que més crida l’atenció és que mentre uns defensen els interessos especulatius d’uns pocs, els que defensem el riu ho fem per un motiu totalment diferent: per a preservar la riquesa ecològica que tenim i que volem que puguin heretar els nostres fills i nets.