diumenge, 14 de setembre del 2008

7 I MIG

L’autor d’aquesta columna, encara que es declara no ser un expert en jocs de cartes, amb aquest títol, podria explicar-vos perfectament la manera de jugar d’un conegut joc de taula que porta aquest mateix nom... Però res més lluny. El que avui tinc l’intenció de narrar-vos son uns altres esdeveniments, també relacionats amb l’oci, però que res tenen que veure ni amb cartes ni en altres tipus de jocs. Jocs? Potser sí que n’hi ha, ja ho veurem. Tripijocs polítics amb rerafons d’amiguisme i tracte de favor!
I és dijous dia 4 de setembre, l’Agència Catalana de Notícies treia a la llum pública que els multicinemes d’Amposta (11 sales de projecció, el complex d’aquest tipus més gran de les Terres de l’Ebre) tenia previst tancar el dilluns següent. I tot perquè no disposaven del corresponent llicència d’activitats que atorga l’ajuntament, perceptiva per poder realitzar una activitat de negoci. Cinemes Amposta, SL, que és com es diu l’empresa, venia operant des de 2001. Així, si el lector és llest i fa un ràpid càlcul mental, prompte obtindrà el resultat: SET ANYS I MIG, sense disposar de llicència! Segurament, arribat a aquest punt, el lector es preguntarà com s’ha arribat fins aquí. Ho explicaré.
Els antecedents de l’arribada dels multicinemes a Amposta hem d’anar-los a buscar fins l’aeroport de Brussel•les. Un dia de finals del segle passat (es a dir, segle XX, per aquells que encara no s’han acostumat al canvi de segle) es troben a dit aeroport dues persones clau. Un d’ells, un home de negocis ampostí amb el cap carregat d’idees i de nom Joan Ripollès. L’altre, un cinèfil tortosí i que fou el darrer empresari en portar els antics cinemes Fèmina i Montepio de la capital del Baix Ebre, Joan Llop. Tots dos es coneixien des de feia anys. Ripollès li proposa a Llop la construcció d’uns multicinemes a Amposta i li diu que parlarà del tema amb el llavors alcalde Joan Roig (així és com entra en escena el tercer Joan)
L’alcalde, amb la rapidesa i oportunisme que el caracteritza, s’apropia de la idea i “ven” als ampostins la immediata construcció de les sales de projecció de cine.
En aquells moments Llop era l’home necessari per portar a terme la construcció de les sales i la posterior gestió del complex, ja que ni Ripollès ni Roig, per les seves ocupacions, podrien dedicar-se de forma activa al negoci.
La presentació del projecte va ser feta amb tota la pompa pròpia dels “convergents”. Així van convocar els mitjans de comunicació locals i comarcals i van donar una roda de premsa amb Llop segut entre Roig i Ripollès. La foto de l’esdeveniment es pot veure a la portada de la Revista Amposta de l’època.
Des d’aquella data llunyana ja de 2001, fins avui, els multicinemes Amposta han anat funcionat amb normalitat, al menys aparent, ja que Joan Llop prompte se’n desentendria del projecte al veure’s desbordat per les tasques que havia de fer. Avui gestiona els cinemes d’Alcanyís (Terol)
Durant aquests anys s’ha sabut que Roig i Ripollès han format part de forma conjunta de diversos consells d’administració d’empreses dedicades a temes immobiliaris, com per exemple d’una empresa anomenada Hort dels Capellans, SL que promovia la urbanització de la falda del Montsianell (projecte que va rebutjar el Departament d’Urbanisme de la Generalitat) y Club de Campo & Golf de Ronda (http://www.rondagolf.es/) que, entre altres coses, està denunciada per delicte ecològic per destruir un paratge declarat reserva de la Biosfera per la UNESCO (http://www.revistaelobservador.com/index.php?option=com_content&task=view&id=562&Itemid=67)
Amb tot, s’ha de dir que els clients dels multicinemes, l’ajuntament i per extensió la ciutat d’Amposta han tingut molta sort. Sort perquè en aquest set anys i mig no s’han hagut de lamentar incidències greus. Qui hauria estat el responsable? Qui hauria d’haver fet front a les indemnitzacions?
Es diu que el tancament és temporal i que el temps que estiguin tancats, s’aprofitarà per a condicionar-los a les exigències de la nova normatives per aquest tipus d’espectacles, sobre tot per a dotar-los d’uns sistemes anti-incendis, molt més eficients que els que tenien fins ara.
Cal esperar que aquesta no sigui la única novetat. Darrerament el complex cinematogràfic es trobava en un lamentable estat de conservació i neteja.
Joan Ripollès és segueix dedicant als seus negocis i Joan Roig és senador espanyol designat per CiU en representació del Parlament de Catalunya.

Aquest article d'opinió el podeu trobar al Vinaròs News d'avui.