diumenge, 21 de setembre del 2008

L’AVARIA DE LA MÀQUINA “DEL BIG BANG”

Segurament que qui, com jo, he llegit la notícia de l’avaria de la màquina amb la que es vol intentar reproduir el “big bang” o l’inici de l’Univers, he quedat tan perplexos com jo. No s’acaba d’entendre com una màquina així que només fa deu dies que es va posar en funcionament, degut a un error elèctric que provoca una fuita d’heli, s’hagi tingut que para. Una instal•lació supermoderna, on més de 20.000 científics d’arreu del món van intervenir en el seu disseny i construcció (entre ells diversos de catalans) Segons les notícies difoses “no hi va haver ris per a les persones i s’augura una reparació costosa”.
Tot i la importància que deu tenir el projecte i les conclusions que puguin arribar, la notícia m’ha transportat a una realitat molt més propera, fins a casa nostra.
Me n’he recordat com l’anys passat a les línies de tren de la RENFE s’hi produïa quasi que diàriament avaries que feia que mots usuaris acabessin perdent la confiança amb el tren. Tot això va fer que els grups de l’oposició d’Espanya i Catalunya fessin una sèrie de retrets als governs de “manca de previsió i inversions a les línies”. Ja llavors vaig defensa que, amb el ús, tot té un desgast i, evidentment, abans de governar l’entesa a Catalunya i el PSOE a Madrid, ho havia fet CiU aquí i el PP allà i, amb seguretat, tampoc havien fet els “deures” que els hi pertocava fer. A l’hora de criticar tothom és bo, però a l’hora d’invertir i fer el corresponent manteniment, això ja és una altra cosa!
Fins i tot, donaria peu a justificar les avaries de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs si no fos pel perill que comporta un mal manteniment en la seguretat de les persones i tot l’entorn de la central en molts de quilòmetres a la rodona!
Per tant, ha quedat suficientment demostrat que tota màquina és imperfecta i susceptible d’avariar-se. I una altra cosa: “A aquest mega circuit de Ginebra, de ben segur que l’avaria també ha estat causada per un error humà”. Potser insignificant, potser ocasional i tal vegada degut a una errada de càlcul dels científics que la van dissenyar o dels operaris que la van construir. Ves tu a saber!