dimarts, 30 de setembre del 2008

ESCEPTICISME

El Periódico d’avui, després de fer-se ressò del “KO” al “pla de Bush”, com a segon titular més destacat, diu que “L’Estat invertirà més a Catalunya malgrat la crisi” I ho xifra en 4.626 milions d’euros pressupostats, un 6 % més.
És evident que el diari del grup “Z”, des de que n’és director Rafel Nadal, s’ha convertit “quasi” en el portaveu dels socialistes a Catalunya. I es clar, si ells ho diuen... Malgrat tot deixeu-me que expressi el mes escepticisme d’avant d’aquest anunci.
Entenc que la inversió de l’Estat a Catalunya res té que veure amb el tema del finançament que s’està negociant. I és evident que en aquest més d’octubre que entrarem demà, Pedro Solbes escenificarà l’entrada a les Corts dels pressupostos generals de l’Estat per al 2009. Les macroxifres de l’estat per a l’any vinent, que, tot sigui dit, no tenen clars suports per a ser aprovades.
Per tant, crec, que aquests euros més que es diu que s’invertiran, d’alguna manera, és per a contentar-nos una mica i, tal vegada, per a que afluixéssim a l’hora de negociar el finançament. No ho sé...
Res tindria que veure una cosa amb l’altra. Haurien d’anar totalment desvinculades a l’hora d’ofertes i negociacions. Però es clar... Si Catalunya demana, Andalusia, també... I si Andalusia ho fa, les altres comunitats autònomes no voldran quedar-se endarrerides respecte a les més capdavanteres.
Les demandes de Catalunya són lògiques. Si duran molts d’anys ha estat una des les comunitats que han contribuït més al finançament de l’Estat (no m’atreveixo a dir la que més, al menys en números percentuals), ara que hi ha un dèficit important acumulat, és lògic que vulgui apaivaga les mancances històriques. I això només es pot fer amb diners per afrontar en garanties, al menys, tots els projectes que s’han fet en els darrers temps.
A Catalunya no es juga al mus. En canvi sí que es un joc de taula molt popular al centre d’Espanya, allà on es troba Madrid. Pel que he sentit dir, el mus és un joc d’engany, d’indicar al teu company amb senyes la 2ma” que portes o la jugada que vols fer.
Em sona que és el que està passant amb el tema del finançament. El que no em queda clar és qui és parella de qui. El PSC, per exemple, fa parella amb CiU o amb el PSOE? i CiU, té parella? O no? I ERC i ICV-EUA, també juguen la partida o fan d’espectadors?
Madrid, com he dit, té uns jugadors molt experimentats i que de partides similars n’han jugat moltes més i amb altres rivals, fins i tot d’Europa en una mena de “Champions League”. A més a més, juguen a casa. I en canvi, a Catalunya no anem més enllà de la botifarra...
Així que, serà difícil guanyar-los. Però de no fer-ho, no caldrà resignació... Sempre ens quedarà la “botifarra”!