diumenge, 11 d’agost del 2013

PASSAT I FUTUR D’AMPOSTA



La implantació d’Antaix a Amposta va ser una promesa electoral. Aquesta afirmació que em va fer un empresari de la Sénia no és més que la corroboració dels rumors que ja havien circulat per Amposta fa uns anys.
Com que no només de grans infraestructures i inauguracions poden viure els polítics, de tant en tant han de prometre la creació de llocs de treball que, entre d’altres coses, serviran per a donar feina a una part dels seus militants i simpatitzants.
Amposta no ha estat mai una població potent industrialment parlant. Les dues grans empreses ampostines han estat Daniel Aguiló Panisello, SA (DAPSA) i PADESA (de la que ja us vaig parlar en el meu article del passat 30 de juny) Però als anys 70, DAPSA va traslladar el seu centre de producció d’Amposta a l’Aldea, quan encara depenia administrativament de Tortosa, en un dels errors més grans comesos per les autoritats de la nostra ciutat.
Si la construcció de polígons industrials no comporta la instal·lació de noves empreses, a part de ser un fracàs, significa un malbaratament de diner públic important. Per tant, s’han d’omplir a qualsevol preu; encara que sigui a costa de traslladar empreses ubicades als casc urbà de la ciutat, tal i com ja va passar amb el polígon de les Tosses.
Amb la creació del polígon de l’Oriola, molt millor situat que el de Tosses, s’havia de mirar de portar-hi indústria i l’alcalde d’aquell moment va donar als propietaris de l’empresa senienca Antaix tota mena de facilitats per a que obrissin una fàbrica de mobles a la nostra ciutat. Primer va portar el nom de Coenia que més tard es va canviar per Antaix, per que ningú s’equivoqués. De totes maneres, el nombre de treballadors mai va ser important i, segons em van dir, una bona part venien de fora. De fet no conec ningú que treballés allí.
Amb l’arribada de la crisi (estafa), la fàbrica d’Antaix d’Amposta va durar poc i la de la Sénia, que va ser capdavantera del sector del moble en aquella població del Montsià interior, va tancar uns mesos més tard.
Els diferents governs d’Amposta sempre s’han interessat en crear ocupació (o al menys així ho han expressat reiteradament) Fa dos anys i mig, amb la inauguració de les galeries comercials de Futuro Ciudad Amposta i, posteriorment del Centre Comercial Carrefour, van anunciar a bombo i platerets que es crearien 1.000 llocs de treball. Finalment, el Carrefour en va crear 47 i si es recompten els que es van crear als locals de les galeries, segur que no s’arribaria, ni de lluny, als 100. Ens va mentir l’equip de govern municipal? Jutgeu-ho vosaltres mateixos.  La situació actual ja la coneixeu: el Carrefour va tancar per a l’1 de maig i els locals de les galeries van començar a tancar als pocs mesos d’obrir-se al veure que el centre comercial no acabava de rutllar.
El gran repte dels futurs governs d’Amposta ha de ser la creació de llocs de treball que puguin absorbir la màxima quantitat de persones que en aquests moments es troben a l’atur. Però per assolir-ho cal fer una acurada planificació. Per a fer de peons, qualsevol persona és bona, perquè no cal fer un aprenentatge previ. És el que es coneix al món laboral com a personal no qualificat. Però per a que una empresa funcioni manquen directius i tècnics que tinguin la preparació necessària per afrontar amb garanties els nous reptes.
La Universitat i els instituts han de ser peces fonamentals en tot aquest engranatge. La Universitat preparant els futurs directius oferint carreres, màsters i postgraus adequats a les ofertes de treball que demandin les empreses i els instituts donant els mòduls formatius necessaris.  
Estic desitjant conèixer el programa de les diferents formacions polítiques de cara les properes municipals, sobre tot el de CiU que són els que han estat al govern de forma ininterrompuda des de l’any 1987, per veure en què ens sorprendran aquesta vegada. Però molt em temo que, com està passant darrerament, el conill encara trigarà molt en sortir del barret de copa.