dilluns, 26 d’agost del 2013

LA SENYERA RETALLADA


La plaça Major de Massanet de Cabrenys. 

Fins després de la mort del dictador i les primeres fases de la feble democràcia, no començaren a tenir consciencia de la nostra veritable identitat catalana.
Fins llavors i tal com volia el règim, Catalunya no deixava de ser una regió d’Espanya, calia sentir-se espanyol allà on anàvem o estàvem i ens identificava l’ensenya nacional i l’himne amb la lletra cursi de José María Pemán. Què hi farem!
Però aviat van començar les primeres reivindicacions sobiranistes: Llibertat, amnistia i Estatut d’Autonomia –era el lema repetit i desitjat constantment-. Encara que per a la majoria de joves d’aquella època, la frase en qüestió era un misteri que no l’acabàvem de comprendre del tot. Llibertat, en certa manera ho teníem clar, era el poder fer el que fins llavors estava prohibit: votar, poder comprar revistes pornogràfiques, afiliar-nos a un sindicat, anar a veure pel·lícules on sortien culs i mamelles o la Trastienda on el cons nu de María José Cantudo es reflexava al mirall... Amnistia? Algú havia escoltat abans la paraula? Jo no. La pronunciàvem perquè intuíem devia de ser una cosa bona, com la majoria de novetats que se’n obrien constantment davant els nostres ulls. Finalment ens preguntàvem que seria l’Estatut d’Autonomia, però quasi ningú encertava  que significava més autogovern per a Catalunya i havia de comportar l’arribada d’una persona gran en tots els sentits: ferm en les seves conviccions, vell i alt. Em refereixo es clar, a Josep Tarradellas, aquell que ara dóna nom a places i avingudes i que passarà a la història per una frase de 3 paraules: Ja sóc aquí!
De sobte, la meva vocació catalanista era tant gran que vaig arribar a portar barretina pel carrer i una pinta a la butxaca amb els colors de la senyera. La senyera, quin altre descobriment! Fins llavors només havia estat una bandera catalana i l’havíem vist en comptades ocasions i quasi que de forma clandestina.  
Tant catalans ens sentíem que, d’haver pogut, ens hauríem deixat a casa o potser millor estripat el nostre DNI on es podia veure la bandera de la unitat pàtria o l’estanquera com li deia el meu amic el vinarosenc Antoni Fabregat. Un altre amic, Conrado Pons deia que la bandera espanyola era la meitat d’una senyera, però que per falta d’espai l’havien deixat així...
Han hagut de passar més de 35 i finalment per descobrir que, efectivament, l’estendard nacional d’Espanya deriva de la nostra entranyable senyera. Qui m’ho havia de dir! I quanta raó tenia el meu amic Conrado, encara que ell no ho sabés.
Em vaig assabentar en llegir un article de Silveri Pérez Zarco publicat a Diari de Tarragona sot el títol de Vuelve el no es esto, no es esto. L’autor explica que una bona part dels símbols que els espanyols consideren o han considerat tan seus, tenen un origen català, com per exemple la bandera Espanyola (un, dos tres, responda otra vez...)
Quan el rei Carles III va encarregar al llavors Ministre de la Marina que busqués un distintiu per identificar els vaixells de l’Armada que fos fàcil de divisar i diferent del que usaven les altres nacions, el ministre, li va mostrar diversos dissenys i, entre tots, el monarca va optar pel que, anys després, es convertiria en la bandera nacional. Només va caler retallar la senyera i engrandir-la una mica per a deixar-la tal com la coneixem: de les quatre barres al barrut, tal com cantava la Trinca...
La gran heroïna espanyola és, sense cap mena de dubte, Agustina d’Aragó, segons el règim, model de valentia, patriotisme i d’altres virtuts (suposo) Nascuda a Barcelona, Agustina Saragossa (nom del tot premonitori) es va casar amb Joan Roca Vilaseca, un militar català nascut a Maçanet de Cabrenys i que va ser destinat a Saragossa durant la guerra del Francès. La resta de la història ja la coneixeu...
La pesseta, avui tan enyorada per molts, va ser la moneda de curs legal a Espanya durant més de 130 anys. El seu creador, allà per l’any 1868, fou Laureà Figuerola, Ministre d’Hisenda durant el regnat d’Isabel II, a partir de la peça catalana; d’aquí el diminutiu de pesseta.
Però l’essència de l’espanyolisme més recalcitrant i que té també més de 100 anys de vida és el Real Madrid. El club amb qui la Marca España va confiar per a que la representés internacionalment, va ser fundat pels germans catalans Padrós i Rubió.
Com tantes i tantes vegades s’ha intentat, el ministre Wert ens vol espanyolitzar, però hem estat nosaltres, els catalans els que, sense que els castellans se’n adonessin, els hem estat catalanitzant-los durant segles, encara que a la pràctica no hagi servit pràcticament de res. Ells s’ho perden!