divendres, 14 de març del 2014

EL SEGON CANVI (Segon part)

Però la crisi mundial que es va iniciar stok options  que van emetre alguns dels principals bancs dels Estats Units, es van emportar per davant el segon mandat socialista encapçalat per Rodríguez Zapatero. A Espanya però, la crisi va ser provocada més per una bombolla immobiliària que no es va saber desinflar a temps, que no per productes tòxics bancaris, encara que l’emissió massiva de preferents per la majoria d’entitats financeres espanyoles va agreujar la situació financera.
Zapatero va cometre tres errors: no preveure l’arribada de la crisi, negar-la quan ja ens estava afectant i no marxar quan des d’Europa sé li va exigir que prengués les primeres mesures: apujar els tipus d’IVA, retallar el sou als treballadors públics, etc.
Però si abans he parlat del segon mandat d’Aznar com l’etapa més negra de la història d’Espanya més recent, els dos primers anys de mandat de Rajoy l’han superat, sense dubte. La pèrdua de drets i llibertats, tan civil com laborals, han caracteritzat el seu govern i no sembla que la situació millori abans de que acabi la legislatura. Dos exemples: la nova llei de l’avortament i el nou pla hidrològic. I això sense tenir en compte una nova reforma laboral per a complaure les exigències d’alguns dels principals organismes econòmics europeus i mundials.
L’actual govern del Rajoy podria acabar en una situació inèdita fins ara a Espanya: de la majoria absoluta a l’oposició en només 4 anys. Però a diferència de les altres vegades, sembla ser que no hi ha una alternativa clara. El PSOE ha comés un dels errors estratègics més grans que es pot cometre en política: no saber renovar-se a temps. Imaginem-nos una situació fictícia. Si avui mateix Rajoy dissolgués les cambres i convoqués eleccions per abans de finals de primavera, qui seria el candidat socialista, Rubalcaba? Seria el preludi de una derrota anunciada.
Conclusió. Una vegada fet l’anàlisi de la situació viscuda en aquests 33 anys de democràcia, és evident que cal una regeneració profunda del sistema polític espanyol que torni a deixar passar aire fresc per la finestra que permeti, una vegada més, emportar-se tota aquesta pudor de ranci-podrit que ha suposat el govern del PP amb els diferents casos de corrupció que han esquitxat fins i tot als seus màxims dirigents, inclòs el seu president nacional i cap del govern d’Espanya. Però... Cóm es pot fer aquest segon canvi? És viable?
El que és evident és que ara per ara no hi ha una alternativa sòlida. L’actual PSOE també està molt desgastat i caldria que fessin, ja no una renovació, sinó una refundació  que permetés renovar la il·lusió amb l’esquerra. Què hi ha alternatives? Jo no veig, ara per ara, que partits com Izquierda Unida (ICV-EUA a Catalunya) puguin aglutinar el vot majoritari dels  sectors més progressistes de la nostra societat, entre d’altres coses perquè també ells tenen un passat.
I els partits que estan en formació, encara no son una alternativa viable i fiable de govern. Ara bé, jo encoratjaria a tots aquest partits les CUP a Catalunya, Podemos, Equo, Partit X, etc. a buscar, primer, una entesa entre tots ells i després consolidar-se com una veritable alternativa d’esquerres. Cóm fer-ho?  Dos coses són imprescindibles des del meu punt de vista: no supeditar l’interès públic als protagonisme dels seus líders i moderar el discurs per a poder arribar a uns sectors de la ciutadania que els veuen massa radicals. Només així poden arribar a governar les màximes institucions de l’estat per a poder transformar la societat com no ho van saber fer els socialistes a partir de 1982.